Akraberg udgør den sydligste del af Færøerne. Her blev et fyrtårn og boliger til fyrpersonalet opført i 1909. I dag er fyret i Akraberg ligesom alle andre på Færøerne fjernbetjent. Personaleboligerne er blevet solgt til private ejere.

.

Akraberg er den sydligste del af Færøerne. Dette udsatte sted med megen brænding skal have været beboet af frisere fra omkring 1040, og indtil pesten gjorde det af med dem. Der er mange sagn om friserne i Akraberg, som var hedenske, længe efter at Færøerne var blevet kristne. På den østvendte, stejle skråning ved fyrtårnet kan man se et område med lave parallelle rygge, som måske engang har været en del af den frisiske bebyggelse.

I 1909 blev fyrtårnet Vitin á Akrabergi under Statens Fyr- og Vagervæsen indviet, og der blev opført moderne boliger til fyrmesteren og hans assistenter med familie. I 1988 flyttede den sidste fyrpasserfamilie, og boligerne blev solgt og benyttes nu som fritidsboliger.

En vejrstation og en mellembølgesender med tilhørende bygninger er placeret i bygden. Der findes også spor efter den britiske besættelse under 2. Verdenskrig. Akraberg er i dag et populært udflugtsmål for turister. Herfra kan man i klart vejr se de sydligste skær, Flesjarnar og Sumbiarhólmur, der ligger ca. 6 km syd for Akraberg.

Videre læsning

Læs mere om landskaber på Færøerne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om landskaber og kyster

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig