Som hvide vattotter rejser de uldne frøstande af smalbladet kæruld (Eriophorum angustifolium) sig op over en fugtig lavning ved Fuglafjørður på Eysturoy. Det karakteristiske og letgenkendelige halvgræs er en almindelig plante i de færøske moser, hvor det vokser sammen med bl.a. tørvemos og forskellige arter af star samt tue-kogleaks, blåtop og benbræk

.

Ud over søer og vandløb omfatter de færøske vådområder også en række moser. Tilsammen dækker de 18 km2, hvilket svarer til 1,3 % af Færøernes samlede areal. Mosernes oprindelse varierer. Hvor gamle indsøer efterhånden er groet til i tørvemos, opstår der terrængjorte moser, mens overrislingsmoser, »tilrenningarmýrur«, dannes på fjeldsider, hvor vandet ikke kan løbe væk. I dalene og lavlandet kan man også finde de såkaldte regnmoser.

Da planterester og andet organisk materiale kun nedbrydes langsomt i moserne, dannes der ofte tørv, om end lagene er forholdsvis tynde. Gennem tiden er tørven blev skåret og tørret, så den kunne udnyttes til brændsel, og i århundreder tjente tørv som en værdifuld energikilde i de færøske husholdninger.

I dag er der fornyet interesse for moserne. Ikke pga. tørveindvinding, men for deres evne til at binde kulstof. Det gør dem potentielt til et vigtigt element i den fremtidige klimapolitik.

Videre læsning

Læs mere om ferske vande på Færøerne

Læs også om

Se alle artikler om Ferske vande

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig