Vandløbet Havnará bugter sig idyllisk gennem Viðarlundin i Tórshavn. De første træer blev plantet i 1904, og i dag fungerer den lille plantage som bypark og rekreativt område.

.

Talrige store åer præger fjeldsiden efter nedbør ved Tjørnuvík.

.

Færøerne har i alt ca. 1.200 vandløb, som med tilhørende tilløb har en samlet længde på ca. 2.100 km. Kendetegnende for dem er, at de generelt er korte med en beskeden vandføring. Således har et gennemsnitligt færøsk vandløb en længde på under 1 km og en vandføring på mindre end 70 l/s. Disse gennemsnitsværdier dækker dog over ganske store forskelle. Det gælder ikke mindst vandføringen, som afhængigt af nedbørsmængderne kan variere meget. I Stóra ved Hvalvík kan vandføringen i tørre perioder falde til ca. 500 l/s, men kan efter timevis af regn fyrredobles til ca. 20.000 l/s.

Det længste vandløb har en samlet længde på godt 7 km. Det udspringer i Loðadalur på Streymoy, hvorfra det løber mod nordøst. Ved Hóraldstoftarætt løber det sammen med andre mindre vandløb og fortsætter sydøstpå under navnet Stóra. På sin vej mod udløbet i Hvalvík løber det mere eller mindre parallelt med landevejen Saksunarvegur.

Til øernes andre lange vandløb hører også Sandá, som løber ud syd for havnen i Tórshavn; Reyná, der udspringer ved Úti á Dølum i Vestmanna; Kvígandalsá, der løber ud i åen Sjatlá ved Vatnsoyrar; Heltná, som løber ud i Skálafjørður, samt Stórá, der har sit udløb ved Sandavágur.

Vandløbene samler sig i større sammenhængende systemer, der afvander store dele af øerne. Vandløbssystemet med det største opland tager sin begyndelse i en bæk i Kvígandalur på Vágar. På sin vej til Sørvágsvatn og videre til udløbet i havet gennem vandfaldet Bøsdalafossur afvander det et areal på mere end 3.500 ha.

Et andet stort vandløbssystem udgøres af Reipsá, som samtidig er Færøernes bredeste vandløb. Vandløbssystemet udgøres af flere vandløb, der fra deres udspring i fjeldene løber til søen Fjallavatn på den nordlige del af Vágar. I nord løber Reipsá fra søen, og på sin vej mod havet når vandløbet visse steder en bredde på over 30 m. Kort før det når udløbet ved vandfaldet Reipsáfossur, får det tilløb af Gullringsá, der har sit udspring i søen Hvilvtkinnavatn. På sin vej afvander systemet et areal på 2.700 ha.

Leynará-systemet på Streymoy har også et for færøske forhold ganske imponerende opland på ca. 2.000 ha. Det begynder i Botn som vandløbet Dalá, der på sin knap 5 km lange vej til udløbet i den nordlige ende af Leynavatn får tilløb af et utal af mindre vandløb. Leynará løber fra søen i syd og fortsætter herfra knap 2 km til udløbet ved Leynar øst for Vágatunnilin.

Videre læsning

Læs mere om ferske vande på Færøerne

Læs også om

Se alle artikler om Ferske vande

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig