SEV’s vindmøllepark i Húsahagi, som liggeruden for Tórshavn, var med sit batterisystem, der er specielt udviklet til Færøernes elsystem, et betydeligt fremskridt i den grønne omstilling.

.

Færøernes elproduktion og energiforbrug i 2020. 0,4 % af elproduktionen er ikke markeret og kommer fra sol og biogas.

.

I 2020 stod dieselværker for 61,3 % af elproduktionen, mens vandturbiner og vindmøller udgjorde hhv. 26,7 % og 11,6 %. Det interkommunale elselskab, SEV, har dog en målsætning om, at al elproduktion skal komme fra vedvarende energikilder i 2030, hvilket forudsætter en betydelig udbygning af den vedvarende energi. I den forbindelse vil vindmøller formentlig spille en vigtig rolle, og inden 2030 skal der derfor opstilles et stort antal vindmøller på øerne.

Vinden blæser forholdsvis konstant over Færøerne med ganske høje hastigheder, hvilket giver vindenergi et stort potentiale i elproduktionen. Også selv om de stejle fjelde flere steder giver udfordringer med turbulens. Placeringen af vindmøllerne vurderes ud fra vindforholdene, infrastrukturen og distributionsnettet. I planlægningen er det samtidig nødvendigt at tage hensyn til de naturværdier, som kan påvirkes af vindmøllerne. Eksempelvis kan møllerne give udfordringer for fuglelivet, som generes af støjen, ligesom der er risiko for sammenstød med flyvende fugle. Derudover skal der tages æstetiske hensyn ved placeringen af møllerne, ligesom de kan give støjgener i fx nærliggende boligområder.

Før der kan gives tilladelse til opstilling af vindmøller, skal der derfor foretages en miljøkonsekvensvurdering, hvor alle væsentlige konsekvenser for miljø og natur belyses og vurderes. I den forbindelse inddrages offentligheden samt alle relevante myndigheder og organisationer. Desuden skal vindmøller have en miljøgodkendelse, hvor der bl.a. sættes en grænseværdi for støj og skyggekast samt krav om egenkontrol og rapportering.

Videre læsning

Læs mere om Energiforsyning på Færøerne

Læs også om

Se alle artikler om samfund og erhverv

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig