Havnar Kirkja har siden 1990 været Færøernes domkirke. Præste- og bispevielse afholdes normalt i denne smukke og farverige kirke, der også er et samlingspunkt ved særlige begivenheder som ólavsøka.

.

Havnar Kirkja blev bygget i 1788 nord for byen som afløser for Christian IV’s Kirke fra 1609, der lå ude på Tinganes. Sin nuværende skikkelse fik den ved en ombygning i 1865, da man fjernede en udbygning på sydsiden, byggede et kor til mod øst, forhøjede tårnet, indsatte store rundbuede vinduer, malede kirken hvid og tækkede den med skifer. Yderligere udvidelser mod øst har fundet sted i 1935 og 1968. Indvendig blev pulpituret udvidet, så det det nu strækker sig fra den vestlige ende, hvor orglet er placeret, og ud i såvel nord- som sydsiden.

Altertavlen, Kristi gravlæggelse, er malet af Ditlev Blunck 1822‑24, og kirkens nuværende indvendige farvesætning er udført af Sven Havsteen- Mikkelsen. Havnar Kirkja blev udnævnt som domkirke i forbindelse med, at Færøerne blev selvstændigt stift i 1990. Domkirkens samlende betydning for stiftet og landets befolkning kommer bl.a. til udtryk ved den årlige gudstjeneste forud for Lagtingets åbning den 29. juli. Ved denne lejlighed er kirkens alter siden 2020 blevet prydet med altertæppet Olavsøkuklæðið, der er designet af Edward Fuglø og fremstillet på gobelinvæveriet Tapisserie Pinton i byen Aubusson i Frankrig. Kirkens klokkespil fra 1952 er nu automatiseret og spiller fem gange om dagen.

I 1990 blev Færøerne et selvstændigt stift, og Havnar Kirkja i Tórshavn blev Færøernes domkirke. Her ses en konfirmation i kirken i 2007, samme år, som folkekirken overgik til hjemmestyret.

.

Videre læsning

Læs mere om Kirker på Færøerne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om kirker

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig