Ud for halvøen Kollurin ved Eiði rejser to klipper sig ude i havet. Det er Risin og Kellingin (Kæmpen og Kællingen). Ifølge sagnet forsøgte de to trolde at flytte Færøerne til Island, men deres forehavende mislykkedes, for da solen stod op, blev de forvandlet til sten.

.
Bundtopografien i havet omkring Færøerne. Land er grønt, og bunddybde mindre end 500 m er lyseblå. Forkortelser: Island-Færø Ryggen (IFR), Færø-Shetland Kanalen (FSK), Færøbanke Kanalen (FBK), Færøbanke (FB), Ytribanke (YtB), Ytstibanke (YsB) og Wyville-Thomson Ryggen (WTR).
.

Færøerne har en meget lang kyst med lange, indskårne fjorde, som er forbundet med havet gennem smalle mundinger. Flere af fjordene er tærskelfjorde, hvor en eller flere tærskler deler de enkelte fjorde op i dybere bassiner, og hvor den laveste tærskel typisk ligger ved udmundingen. I bunden af fjorden og langs siderne er der tilløb af ferskvand fra vandløb.

Da tidevandspåvirkningen af fjordene oftest er lav, opblandes ferskvandet fra vandløbene straks med havvandet og bliver brakt. På grund af den lavere saltholdighed er brakvandet lettere end havvandet og lægger sig som et ca. 10‑20 m tykt lag ved overfladen. Brakvandet søger ud mod fjordmundingen, og for at kompensere for det udstrømmende, brakke overfladevand trækker salt shelfvand ind i fjorden under brakvandet.

Om sommeren varmes shelfvandet op og kan derfor blive så let, at det ikke synker ned til bunden i fjordene. I tærskelfjordenes dybere bassiner kan det medføre, at bundvandet ikke udskiftes, og der opstår iltsvind. Det forekommer fx hvert år i Skálafjørður, som er landets længste og dybeste fjord. Perioden med iltsvind kan vare flere måneder, men ender med de faldende temperaturer om efteråret, hvor køligt shelfvand igen begynder at føre ilt til bundvandet.

Kollafjørður er en typisk færøsk fjord, hvor Færøernes nye forskningsskib, Jákup Sverri, er på regelmæssige fjordtogter. Fjordtogterne omfatter også Sundalagið og Skálafjørður, som er landets største.

.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskab på Færøerne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om landskaber og kyster

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig