Storskala-cirkulation ved overfladen (tv.) og i dybet (th.) indikeret med pile. Farverne viser den typiske udbredelse af det lune Atlanterhavsvand (orange) og de koldere arktiske vandmasser (blå). Det gule område omkring Færøerne på figuren tv. viser shelfvandet, der bliver blandet af de stærke tidevandsstrømme og ofte er delvis isoleret fra de omkringliggende områder af en front (rød kontur). Strømningen af overflow-vand gennem Færøbanke Kanalen (FBK-overflow) er indikeret på figuren th. samt overflow over Island-Færø Ryggen (IFR-overflow) og Wyville-Thomson Ryggen (WTR-overflow).
.
Bundtopografien i havet omkring Færøerne. Land er grønt, og bunddybde mindre end 500 m er lyseblå. Forkortelser: Island-Færø Ryggen (IFR), Færø-Shetland Kanalen (FSK), Færøbanke Kanalen (FBK), Færøbanke (FB), Ytribanke (YtB), Ytstibanke (YsB) og Wyville-Thomson Ryggen (WTR).
.
Tværsnit af Færøbanke Kanalen. I de øvre lag er der Atlanterhavsvand (orange), mens der nede ved bunden er overflow-vand (mørkeblå). Den gule cirkel indikerer en strømmåler (Acoustic Doppler Current Profiler, ADCP), der måler stømfeltet i vandsøjlen vha. lydbølger (gul omvendt kegleform). De sorte linjer viser strømhastigheder målt i meter pr. sekund.
.
Tv.: Saltholdighed (farver) og temperatur (sorte linjer) langs et snit gennem Skálafjørður, Eysturoy, d. 26. august 2019 baseret på målinger fem steder vist med lodrette stiplede hvide linjer med nummer foroven. Th.: Bundtopografi for Skálafjørður. Tærskeldybden er ca. 30 m, og inde i fjorden er der to fordybninger på ca. 70 m. Sorte cirkler med nummer indikerer positioner for de fem målesteder.
.

Kollafjørður er en typisk færøsk fjord, hvor Færøernes nye forskningsskib, Jákup Sverri, er på regelmæssige fjordtogter. Fjordtogterne omfatter også Sundalagið og Skálafjørður, som er landets største.

.

Figuren viser de typiske færøske kystlandskaber og deres stadier af nedbrydningi form af klippesøjler og holme, klipper og skær over eller omkring havniveau samt klipperog skær under havniveau.

.

Intet sted på Færøerne er kysten mere end 5 km væk, og det omkringliggende havs betydning for klimaet, naturen og erhvervslivet er enorm. Hele 99,5 % af det færøske område er hav, hvilket i omfang svarer til næsten tre gange det danske havareal. Det store havområde strækker sig fra det lune Atlanterhav i sydvest til det kolde Norskehav i nord og omfatter både dybt indskårne fjorde langs kysten og åbent hav med dybder, som kan nå flere tusinde meter.

Mod nord grænser det færøske havområde op til hhv. det islandske og norske havområde, mens det støder til det britiske havområde mod syd. I 2021 var afgrænsningen af havområdet mod sydvest endnu ikke afklaret, men afventede en afgørelse i FN.

Bundtopografi

Færøerne ligger på Grønland-Skotland Ryggen, som er en undersøisk ryg, der strækker sig fra Grønland til Skotland. Ryggen adskiller Nordatlanten fra de nordiske have mod nord og spiller en afgørende rolle for vandmassernes cirkulation i området. Den del af ryggen, som ligger mellem Island og Færøerne, kaldes Island-Færø Ryggen. På denne strækning ligger store dele af den i dybder på mindre end 500 m, om end ryggen gradvis bliver dybere ind mod Færøerne, indtil den rammer plateauet, som øerne ligger på.

Selve plateauet defineres ofte som det område, hvor havdybden ikke overstiger 200 m. Sydspidsen af plateauet er forholdsvis lang og smal og markerer delvis overgangen mellem Færø-Shetland Kanalen mod sydøst og Færøbanke Kanalen mod sydvest. Vest for plateauet ligger tre store ban ker, hvoraf Færøbanken både er den største og den, som ligger nærmest Færøerne. Derefter følger Ytribanke og Ytstibanke. Fra Færøbanke fortsætter den undersøiske ryg som Wyville-Thomson Ryggen ind på det skotske plateau.

Bortset fra den del, som vender ud mod Island-Færø Ryggen, er hele det færøske plateau omgivet af dybt vand. I Færø-Shetland Kanalen nås havdybder på mere end 1.000 m, mens Færøbanke Kanalen med en tærskeldybde på 840 m er den dybeste passage hen over Grønland-Skotland Ryggen.

De åbne havområder

Det åbne hav omkring Færøerne kendetegnes af de store vandmasser, der kommer hhv. fra sydvest som lunt Atlanterhavsvand og fra nordøst som koldt arktisk vand. De to vandmassers bevægelser er en del af den termohaline cirkulation, som spiller en betydelig rolle for Færøernes klima, ligesom de er afgørende for strømforholdene, temperaturen og saltholdigheden i overflade- og dybvandet i det åbne hav.

Vands massefylde afhænger af både temperatur og saltholdighed, således at varmt vand med lav saltholdighed er let, mens koldt vand med høj saltholdighed er tungt. Det lune Atlanterhavsvand, som med Den Nordatlantiske Strøm bevæger sig mod nordøst op mod Færøerne, er derfor overfladevand. Strømmen deler sig i to grene, som krydser Island-Færø Ryggen for siden at samle sig i Færøstrømmen nord for Færøerne. Herefter deler strømmen sig igen i to, så en gren fortsætter østpå mod Norge, mens en anden drejer mod sydvest ind i Færø-Shetland Kanalen. Strømgrenen, som løber ind i Færø-Shetland Kanalen, møder en strømgren af Atlanterhavsvand fra vest og sydvest, og sammen følges de mod nordøst forbi Shetlandsøerne. De mange strømme er alle forgreninger af Den Nordatlantiske Strøm, og tilsammen betyder de, at overfladevandet i næsten hele det færøske farvand er lunt Atlanterhavsvand.

Efterhånden som Atlanterhavsvandet kommer længere og længere mod nord, afkøles det og bliver til koldt arktisk vand. Der sker samtidig en opblanding med ferskvand og mindre saltholdigt havvand, hvilket medfører, at en del af det arktiske vand forbliver så let, at det kan holde sig i de øvre vandlag. Det arktiske overfladevand bevæger sig sydover, men bremses nord for Færøerne af lunt Atlanterhavsvand.

Størstedelen af det arktiske vand bevarer dog det meste af sin saltholdighed, og da det samtidig afkøles stærkt, synker det ned på stor dybde. De store bassiner nord for Grønland-Skotland Ryggen er derfor fyldt med iskoldt arktisk vand. Via de dybe kanaler krydser det arktiske dybvand den undersøiske ryg og strømmer mod sydvest. Selv om den største gennemstrømning sker via Danmarkstrædet mellem Grønland og Island, strømmer omkring en tredjedel af vandet gennem Færø-Shetland Kanalen og videre gennem Færøbanke Kanalen. En mindre del formår også at løbe over hhv. Island-Færø Ryggen og Wyville-Thomson Ryggen.

Når det arktiske dybvand forlader Færøbanke Kanalen, møder det Atlanterhavsvand i 500‑1.000 m’s dybde. På så stor dybde er Atlanterhavsvandet køligere end ved overfladen, men det er stadig betydelig varmere end det iskolde arktiske dybvand, og opblandingen af de to vandmasser er voldsom. En tilsvarende opblanding sker med det arktiske dybvand fra Danmarkstrædet, og tilsammen kaldes disse opblandede vandmasser for dybt Atlanterhavsvand. Det dybe Atlanterhavsvand dækker store dele af det dybe Atlanterhav, hvor det transporterer især ilt (O2), men også kuldioxid (CO2) fra Nordatlanten til den sydlige del af Atlanterhavet og herfra videre til Stillehavet og Det Indiske Ocean.

Plateauområdet

Det færøske plateau har et areal på ca. 20.000 km2 og ligger i en middeldybde på ca. 100 m. Mod nord er plateauet forholdsvis fladt, men der er også flere banker, som især mod øst afgrænses af dybere kanaler. Strømforholdene på plateauet præges af kraftigt tidevand, der stedvis kan opnå hastigheder på mere end 1 m/s. Tidevandsbølgerne fra Atlanterhavet og Norskehavet mødes her og danner et såkaldt amfidromisk punkt, som de bevæger sig rundt om. I det amfidromiske punkt er der stort set ingen tidevandsforskel. Bevægelserne af tidevandsbølgerne og placeringen af det amfidromiske punkt betyder, at forskellen mellem høj- og lavvande er størst mod vest og bliver mindre og mindre østover, samtidig med at tidspunkterne for hhv. flod og ebbe gradvis forsinkes. Ved Tórshavn er tidevandsforskellen eksempelvis meget lille. Forsinkelsen og variationen i tidevandets størrelse skaber meget stærke tidevandsstrømme mellem øerne, ligesom de er medvirkende til, at vandet på plateauet cirkulerer med uret.

De stærke tidevandsstrømme opblander vandet over plateauet (shelfvandet), og i de lavvandede dele er vandet opblandet fra bund til top året rundt. Om vinteren afkøles de lavvandede områder mere end de omkringliggende vande, så der i ca. 100 m’s dybde opstår en front mellem det kølige shelfvand og det lune Atlanterhavsvand. Fronten er meget dynamisk, og i maj-juni bliver den mere lagdelt og får form af en typisk tidevandsfront. Om foråret styres hele frontdannelsen i høj grad af de atmosfæriske forhold, og den kan derfor variere meget fra år til år. Er forholdene gunstige, kan der tidligt på året ske store algeopblomstringer i det opblandede shelfvand; og senere også i frontområdet. Visse år er de rigtige forhold derimod ikke til stede, og opblomstringer ses kun i beskedent omfang.

Shelfvandets temperatur veksler med årstiderne. De laveste temperaturer ligger typisk på 6‑7 °C fra slutningen af februar til ind i marts, mens de højeste temperaturer optræder i august og september og ligger på 10‑11 °C. Temperaturen bestemmes til dels af atmosfæren, men også af varme og kolde perioder i Atlanterhavsvandet. I såvel slutningen af 1910’erne som midt i 1990’erne var Atlanterhavsvandet forholdsvis koldt, mens det de sidste 15 år har været inde i en nogenlunde stabil varm periode.

Færøbanke Kanalen

Vest for Færøerne, mellem Færøbanke og det færøske plateau, ligger Færøbanke Kanalen, som sammen med Danmarkstrædet står for langt størstedelen af transporten af koldt dybvand fra Norskehavet og videre ud i verdenshavene. Begge skærer sig tværs gennem Grønland- Skotland Ryggen, og med en tærskeldybde på 840 m er Færøbanke Kanalen den absolut dybeste af de to.

Færøbanke Kanalen er dog smal, og i den dybe del ved tærsklen har den en bredde på blot ca. 10 km. Det iskolde arktiske dybvand, som strømmer fra kanalens bund og op til en højde på 200‑300 m, når derfor en hastighed på ca. 1 m/s. Det betyder også, at vandmængderne, som passerer gennem Færøbanke Kanalen, er enorme. Hvert sekund strømmer der i gennemsnit ca. 2.000.000 m3 arktisk dybvand gennem kanalen, hvilket svarer til omkring det dobbelte af alle verdens vandløbs samlede vandtransport.

Kysternes makroalger

Alger er en fællesbetegnelse for flere forskellige grupper af organismer og omfatter repræsentanter fra både planterne, protisterne og bakterierne. Man inddeler dem ofte i mikroalger og makroalger, hvor makroalgerne udgør de større, flercellede arter. De fleste makroalger er marine, fastsiddende organismer, som vokser langs kysten i områder, hvor substratet er stabilt. Sammen med havgræsserne kaldes de også for tang. På de færøske klippekyster findes en stor rigdom af makroalger, og de vidtstrakte, frodige tangskove spiller en vigtig rolle for det kystnære havmiljø, ligesom de er levested og opvækstområde for en række fiskearter og et endnu større antal hvirvelløse dyr.

Vækstforhold

Både lysindstrålingen, koncentrationen af næringssalte, saltholdigheden og temperaturen er afgørende for makroalgernes vækst og udbredelse. Mens saltholdigheden i havet omkring Færøerne holder sig nogenlunde stabilt på ca. 35 ‰ året rundt, varierer lys, havtemperatur og mængden af opløste næringssalte med årstiden. Lysintensiteten afgør, hvor dybt makroalgerne kan vokse, ligesom den bestemmer væksthastigheden. Det samme gælder havtemperaturen, som svinger fra ca. 7 °C om vinteren til 10‑11 °C om sommeren. Da temperaturen samt dagslængden og lysintensiteten topper i sommerhalvåret, er det også her, at makroalgevæksten er størst.

Koncentrationen af opløste næringssalte er også begrænsende for algernes vækst, og ligesom lyset og temperaturen er den årstidsafhængig. Nitrat (NO3 -) er som regel det næringssalt, der hurtigst opbruges og derved bliver begrænsende for makroalgevæksten. Målinger i vandet over det færøske plateau har vist, at nitratkoncentrationen i maj-september svinger fra 2,2 til 10,2 μM. Svingningerne hænger sammen med væksten af mikroalger om foråret og sommeren. På grund af deres størrelse er de planktoniske mikroalger langt mere effektive til at optage de opløste næringssalte end makroalgerne, og såvel nitrat som andre næringssalte bindes derfor hurtigt i mikroalgebiomassen. I fjordenes øverste vandlag, hvor tætheden af mikroalger er størst, kan nitraten blive brugt helt op, så koncentrationen i kortere eller længere perioder falder til ca. 0 μM. Bølger og strøm påvirker dog også nitratkoncentration, og målinger i Kaldbaksfjørður har vist, at perioderne med meget lav koncentration er kortest, hvor fjorden er mest eksponeret.

Algesamfundenes zonering

Hver af de mange arter af makroalger stiller bestemte krav til det miljø, som de vokser i, og de fordeler sig derfor på forskellige voksesteder, der hver kendetegnes af bestemte miljøfaktorer som udtørringsgrad, temperatur, lysintensitet, strømforhold mv. Makroalgerne optræder fra et stykke over tidevandszonen og ud til over 30 m’s dybde, hvor de fordeler sig efter dybde og eksponering, så der opstår en mere eller mindre tydelig zonering.

Når bølgerne slår ind over de mest eksponerede kyster, sprøjter havvandet højt op ad klipperne, hvilket betyder, at visse makroalger formår at vokse helt op til 20 m over tidevandszonen. I fjordene og på de mere beskyttede kyster bestemmes grænsen for algernes øvre udbredelse derimod i højere grad af tidevandet. Her kendetegnes tidevandszonen af brunalger som buletang (Ascophyllum nodosum) og blæretang (Fucus vesiculosus), der begge danner flydeblærer, som giver dem opdrift. Især buletang er en indikator for beskyttede kyster og mangler helt, hvor kysten er eksponeret. Blæretang tåler en højere grad af eksponering, om end den kun optræder sporadisk på eksponerede kyster og her typisk vokser i klippesprækker, hvor den er beskyttet mod brændingen. På de eksponerede kyster karakteriseres tidevandszoner i stedet af forskellige rødalger som koralalge (Corallina officinalis), vortetang (Mastocarpus stellatus), søl (Palmaria palmata) og navle-purpurhinde (Porphyra umbilicalis) samt brunalgen remmetang (Himanthalia elongata). Omkring lavvandslinjen findes desuden brunalgen vingetang (Alaria esculenta).

Under lavvandslinjen, i den altid vanddækkede zone, begynder arter, som ikke tåler udtørring, at dukke op. Især på de eksponerede kyster er forholdene gode for makroalgerne. Her har strømmen og bølgerne fjernet sedimenterne, hvilket efterlader stabile substrater, som makrolagerne kan hæfte sig til. De store arter af bladtang begynder nu at vise sig; først fingertang (Laminaria digitata) og på lidt større dybde også palmetang (Laminaria hyperborea), som i denne zone danner store, vidtstrakte tangskove. I 20 m’s dybde begynder tangskovene på de eksponerede kyster at tynde ud. Kommer man ned på 30 m’s dybde, optræder palmetang kun fåtalligt, og på disse dybder er det svindende lys formentlig en begrænsende faktor for algernes udbredelse.

På de beskyttede kyster findes makroalgerne kun ud til ganske få metersdybde. Den begrænsende faktor er ofte substratet, der pga. den beskedne vandbevægelse lægger sig som et tykt lag af meget fint mudder, som alger ikke kan hæfte sig fast i. Store brunalger som sukkertang (Saccharina latissima), fingertang og palmetang dominerer de øverste meter og fordeler sig i nævnte rækkefølge. Modsat de eksponerede kyster formår palmetang ikke at danne store tangskove, og de enkelte tangplanter er generelt små.

En mangfoldighed af makroalger

Som en del af det omfattende Biofar-projekt blev mangfoldigheden af makroalger på Færøerne grundigt undersøgt over en periode, der strakte sig fra juli 1994 til august 2000. Fykologerne Ruth Nielsen og Karl Gunnarsson stod for undersøgelsen, hvor makroalger blev indsamlet fra 265 lokaliteter spredt over øerne. I alt kunne undersøgelsen dokumentere 260 forskellige arter af makroalger, som fordelte sig på 113 arter af rødalger, 83 arter af brunalger og 64 arter af grønalger. Heraf var 41 arter ikke tidligere kendt fra Færøerne.

I forbindelse med undersøgelsen blev der sat særlig fokus på kalkrødalgerne og purpurhinderne. Efterfølgende blev arbejdet med især purpurhinderne fortsat, hvilket førte til opdagelsen af en helt ny art, som blev officielt beskrevet i 2012. Arten fik navnet Pyropia njordii efter Njord (Njørður), som i nordisk mytologi var gud for bl.a. søfart. Ud over Færøerne kendes arten også fra Island, Grønland, New England i USA og Nova Scotia i Canada, men typeeksemplaret, som definerer den nye art, blev indsamlet i 2006 ved Tjaldavík i Trongisvágsfjørður på Suðuroy.

Arbejdet, som blev udført i forbindelse med Biofar-projektet, giver mulighed for at registrere ændringer i Færøernes makroalgesamfund. Indtil videre er der ikke registreret nogen forandringer, men det forventes, at der pga. stigende havtemperaturer forårsaget af de globale klimaforandringer med tiden vil indvandre nye arter af makroalger sydfra.

Dyrkning af makroalger

Selv om der i Asien er en lang tradition for at dyrke og spise makroalger, er makroalgedyrkning i Nordeuropa stadig et erhverv i sin spæde ungdom. På Færøerne har man dog allerede flere års erfaringer med dyrkning af vingetang (Alaria esculenta) og sukkertang (Saccharina latissima), og efterhånden er en egentlig kommerciel udnyttelse ved at bygge sig op omkring de to arter. Desuden er der udført dyrkningsforsøg med både palmetang (Laminaria hyperborea), fingertang (Laminaria digitata) og søl (Palmaria palmata), men ingen af de tre dyrkes endnu i kommerciel skala.

Det nordiske initiativ Nordic Seaweed Project stod i 2005 for de første dyrkningsforsøg på Færøerne. Vingetang var den første art, som man forsøgte at dyrke, og arten viste sig at have et stort potentiale. Efterfølgende er Fiskaaling (det færøske forskningsinstitut for akvakultur) begyndt at forske i makroalger og betragter dyrkning af makroalger som en ny akvakultur på Færøerne.

I dag er der etableret to firmaer på Færøerne med makroalgedyrkning som hovedaktivitet: TARI – Faroe Seaweed og Ocean Rainforest. De første tre tilladelser til makroalgedyrkning blev udstedt af de færøske myndigheder i juli 2020. Således fik Ocean Rainforest tilladelse til dyrkning af sukkertang i Funningsfjørður, mens TARI – Faroe Seaweed fik tilladelse til dyrkning af vingetang, fingertang, sukkertang, søl og navle-purpurhinde i Kaldbaksfjørður. Derudover fik TARI – Faroe Seaweed tilladelse til et landbaseret anlæg i Fámjin. Her isoleres formeringsenhederne, der bruges i det videre dyrkningsforløb, ligesom linerne, som makroalgerne vokser på, bliver tilsået.

Makroalgerne, som produceres på Færøerne, sælges både til konsum og som færdig- og ingrediensprodukter. En del sælges også som dyrefoder. Blandt de mange produkter er fx Ocean Wings, som er baseret på lokalt dyrket vingetang.

Makroalger i lakseopdræt

Tangskjul, kaldet AkvaNest, giver rensefiskene et naturligt habitat i lakseopdrætsanlæg. TARI har udviklet AkvaNest i samarbejde med den færøske lakseindustri, og resultaterne ser lovende ud.

.

Lakselus (Lepeophtheirus salmonis) er en stor udfordring i lakseopdrættet på Færøerne. Det lille krebsdyr lever som en parasit på laksene, hvor det ernærer sig af fiskenes slim, hud og blod.

I årevis har lakseopdrætterne brugt stenbidere (Cyclopterus lumpus) for at komme lakselusene til livs. Stenbiderne bliver sat ud i anlæggene sammen med laksene, hvor de fungerer som effektive luseædere. Desværre trives stenbiderne dårligt i anlæggene, og blandt mange forsøg på at forbedre forholdene for de vigtige »rensefisk« har makroalger vist sig som en mulig løsning. Modsat de fritsvømmende laks har stenbidere behov for et substrat at sidde på og gemme sig i, og da de findes naturligt i tangskovene, har mange lakseopdræt forsøgt sig med plastikskjul, som skal imitere tang.

Som et alternativ til plastikskjulene har TARI – Faroe Seaweed sammen med lakseindustrien udviklet et mere naturligt tangskjul til stenbiderne. På tangskjulene dyrkes forskellige makroalger, så de kommer til at fungere som en slags flydende tangskove, hvor stenbiderne kan søge skjul. Tanken er, at de naturlige tangskjul skal være en bæredygtig måde at skabe bedre trivsel for stenbiderne på.

Palmetang – Færøernes største makroalge

Tangskov ved lavvande. Palmetang skaber gode betingelser for, at andre arter kan trives i tangskoven, og søl vokser tit på palmetangens stilk.

.

Med en samlet længde på næsten 3 m er palmetang (Laminaria hyperborea) den største makroalge i havet omkring Færøerne, hvor den er det bærende, strukturdannende element i de store, kystnære tangskove. Palmetang hører til brunalgerne og kaldes sammen med sukkertang og fingertang for bladtang.

Som de andre arter af bladtang har palmetang et kraftigt fasthæftningsorgan (hapter), en lang og kraftig stilk med en ru overflade og en tyk og læderagtig bladplade, som er delt i talrige fingeragtige afsnit. Både fasthæftningsorganet og stilken er flerårige, mens bladpladen visner og må dannes på ny hvert år. I de sene vintermåneder kan man således se det nye blad vokse ud fra overgangen mellem stilken og det gamle blad. Selve stilken kan blive helt op til 2,3 m lang, og ligesom med træer er det muligt at aldersbestemme et individ af palmetang ved at lægge et snit nederst gennem stilken og tælle årringene. Den ældste palmetang, der er fundet på Færøerne, var 13 år gammel.

Der knytter sig et rigt dyre- og algeliv til palmetangens stilk og fasthæftningsorgan. Ved lavvande kan man fx tydeligt se rødalgen søl (Palmaria palmata) vokse på den øverste del af palmetangens stilk. Søl er en almindelig rødalge på Færøerne, hvor den vokser fra tidevandszonen (fjæren) og ud til ca. 15 m’s dybde. Den er desuden en eftertragtet spisealge.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskab på Færøerne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om landskaber og kyster

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig