Festivalgæster hygger sig i vildmarksbade på G! Festival ved Syðrugøta i juli 2018. I baggrunden ses skonnerten Norðlýsið, som er fast deltager i festivalen.

.

I 1990’erne var der usædvanlig mange musikere i Gøta, der ønskede at komme lidt længere med deres musik, end man hidtil havde gjort. De tog i 1998 initiativ til foreningen Tónleikasamtakið GRÓT, hvis formål var at forbedre musikernes forhold. Siden stiftelsen har foreningen haft stor betydning for hele den færøske musikscene, og flere af de store navne har deres oprindelse i dette miljø. Det gælder fx Eivør Pálsdóttir, Høgni Lisberg, Marius Ziska, Clickhaze, Boys in a Band og Orka.

Under en koncerttur i de nordiske lande i 2002 besluttede rockgruppen Clickhaze at prøve at afholde en musikfestival på Færøerne. Den skulle foregå på sandstranden i Syðrugøta og hedde G! Festival – og allerede d. 19. juli samme år blev festivalen en realitet. Den i første omgang lille festival blev en succes, og året efter satsede man stort med flere udenlandske navne. Festivalen blev gradvis større for hvert år, og i 2005 nåede man et højdepunkt, da der foruden de 6.000 betalende gæster kom 2.000‑4.000 til gennem udmarken eller med både på fjorden for at høre navne som Europe, Nephew og Afenginn.

Interessen for at afholde musikfestivaler spredte sig til andre dele af landet, men G! Festival har bevaret sin særlige position. I forhold til festivalens størrelse er bygden, hvor den afholdes, ganske lille. Indbyggerne lægger en stor indsats i modtagelsen af de mange gæster og bidrager dermed til den unikke ånd, som den internationale presse gentagne gange har bemærket.

G! Festival har oplevet både musikalske, økonomiske og vejrmæssige op- og nedture. I 2010 blev en fond oprettet til at stå for driften, og i 2015 valgte grundlæggeren og lederen, Jón Tyril, at træde tilbage. Men festivalen fortsætter.

Videre læsning

Læs mere om kultur på Færøerne

Læs også om

Se alle artikler om teater, musik og film

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig