Blásastova i Norðragøta er et af de mange gamle huse rundtom i landet, som er omdannet til et lokalt hjemstavnsmuseum. Disse museer og den omliggende bebyggelse er efter initiativ fra Gøtu Fornminnisfelag blevet bevaret som en betydelig kulturarv.

.

Altertavlen i Gøtu Kirkja i Gøtugjógv er en glasmosaik af billedkunstneren Tróndur Patursson fra 1995.

.

Gøta, nævnt i Hundabrævið, er fællesbetegnelse for de tre marketalsbygder Norðragøta, Gøtugjógv og Syðrugøta, som alle ligger ud mod bugten Gøtuvík, samt udflytterbygden Undir Gøtueiði ved Skálafjørður. Sammen med Leirvík udgør de Eysturkommuna.

I Eysturkommuna går de tre første klasser i skole i Leirvík, og fra 4. til 7. klasse går de i skolen ved Gøtugjógv. Efter 7. klasse fortsætter eleverne i Fuglafjarðar skúli. Gøta har gennemgået den samme udvikling fra bondesamfund til fiskerisamfund som andre større bygder, men den har også sin særlige plads i Færøernes ældste historie. Her boede nemlig vikingetidshøvdingen Tróndur í Gøtu, som er en af de centrale personer i Færeyingasaga, og han har haft gårde i både Syðrugøta og Norðragøta.

Det, som Gøta i dag er verdenskendt for, er den årlige G! Festival i juli måned, hvortil der ud over færøske musikere kommer musikere fra hele verden. Festivalen foregår dels på sandstranden i Syðrugøta, dels andre steder i Gøta.

Gøta fik vejforbindelse til Fuglafjørður omkring 1925 og til bygderne ved Skálafjørður omkring 1935. I 2004 åbnede plejehjemmet Gøtubrá i Norðragøta med plads til ti beboere, dertil kommer seks aflastningspladser. Ved Gøtugjógv ligger daginstitutionen Gjái med plads til 80 børn. Den fungerer også som fritidsskole for børn på skolens to første klassetrin.

Gøtas kirke har fra gammel tid ligget i Norðragøta. I 1995 blev der bygget en moderne kirke ved Gøtugjógv, som nu er sognekirke. Den gamle kirke fra 1833 bruges imidlertid stadig ved særlige lejligheder. Den indgår som en del af flere bevarede bygninger, som af Gøtu Fornminnisfelag er bevaret som et kulturhistorisk og unikt musealt miljø fra 1800-tallet.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig