Hvannasund og vejdæmningen til bygden Norðdepil på Borðoy
.

Hvannasund er på 16 merkur fæstejord, som er fordelt på fire fæstere. Bygden er nævnt i den første færøske jordebog fra 1584. Fårebesætningen er på 380 dyr.

Siden 1974 har en vejdæmning forbundet Hvannasund med NorðdepilBorðoy. Hvannasund udgør sammen med bygderne Norðdepil, Depil, Múli og Norðtoftir på den østlige side af Borðoy Hvannasunds Kommuna. Den beskyttende vejdæmning over sundet har medført, at man har kunnet bygge moderne havneanlæg med havnefaciliteter på begge sider af sundet, hvilket har ført til en del fiskerirelateret virksomhed, bl.a. Bakkafrost.

Tidligere havde Hvannasund og Norðdepil hver sin skole, men Skúlin á Fossanesi, som blev opført i 1983 og udvidet i 2009, er nu fællesskole for hele kommunen med undervisning fra 1. til 7. klasse. Fra 8. klasse fortsætter skolegangen i Klaksvík. Til skolen er også knyttet en fritidsskole, og der er en integreret daginstitution i bygden.

Antallet af indbyggere i bygden Hvannasund er i perioden 1966‑2020 steget fra 138 til 248 personer.

Kirken i Hvannasund er tegnet af H.C.W. Tórgarð og blev taget i brug i 1949. I 2016 blev kirkehuset ved siden af indviet. Det er tegnet af Mayfinn Norðoy.

.

Videre læsning

Læs mere om Viðoy (Ø)

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig