Hans Pauli Olsens statue Sælkvinden, som står ved brændingen og skuer ind mod land, blev rejst i 2014. Det er en betydelig turistattraktion, men samtidig har den rejst spørgsmål om repræsentation og symbolik: Burde hun i virkeligheden have skuet ud mod vandet og dermed have vendt bygden og sin overgrebsmand ryggen i stedet for at vende blikket ind mod dem?

.

Kalsoy har et areal på 30,87 km² og ligger vest for Kunoy; Kalsoyarfjørður adskiller de to øer. På Kalsoy findes fire marketalsbygder, som alle ligger på østsiden af øen. Af de fire bygder er Trøllanes, Mikladalur og Húsar de ældste, mens Syðradalur blev grundlagt i 1812.

Det højeste bjerg på Kalsoy er det 788 m høje Nestindar vest for Trøllanes. Bjerget Borgarin længere mod nord har på vestsiden en lodret klippevæg på 537 m. Poul Johannesen, også kaldet Páll Fangi, var en historisk person fra Mikladalur, som tre gange flygtede fra fængslet i Tórshavn, hvor han sad dømt for trolddom og for at have taget livet af sin far. Det fortælles, at han skjulte sig i grotten Pállsloft på denne stejle klippevæg, og han tilbød efter sigende i 1657 at bestige den lodrette bjergvæg for at blive sat fri.

I perioden 1978‑1985 blev der boret tunneler til alle bygderne på øen. Der er færgeleje i Syðradalur, hvorfra en bilfærge sejler til og fra Klaksvík, hvilket har forbedret levevilkårene på øen. Antallet af indbyggere på Kalsoy som helhed faldt imidlertid drastisk i perioden 1966‑2010 fra 195 til 79.

James Bond-filmen No Time to Die (2021) er bl.a. optaget på Kalsoy.

Med sine stejle fjeldsider, hvor det højeste fjeld er på 788 m, er Kalsoy med sunde til begge sider blevet særlig berømt efter filmoptagelser til James Bond-filmen fra 2021 No Time to Die.

.

Videre læsning

Læs mere om Norðoyggjar (Nordøerne) – Øgruppe

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig