Øen Svínoy

Svínoy har et areal på 27,35 km² og er dermed mere end dobbelt så stor som Fugloy. Det højeste punkt på øen er Havnatindur, der er 586 m højt. Mod nord adskilles Svínoy fra Fugloy ved Fugloyarfjørður, mens øen mod vest adskilles fra Borðoy og Viðoy af Svínoyarfjørður.

Øens eneste bygd, Svínoy, er nævnt allerede i Færeyingasaga fra 1220. Bygden ligger umiddelbart nord for øens midte ud til Svínoyarvík mod øst, hvor der er landingsplads. Der er også en landingsplads med en lille kaj på øens vestlige side. Landingsforholdene kan som på Fugloy være vanskelige, især om vinteren i dårligt vejr.

Et tidligere nedlagt anlæg til opdræt af laksesmolt blev i 2020 omdannet til opdræt af stenbider, som anvendes i laksebrugene.

Der er færgeforbindelse til Svínoy fra HvannasundViðoy og til begge bygder på Fugloy. Der er desuden helikopterforbindelse til øen. Svínoy, der tidligere var egen kommune, blev i 2009 lagt sammen med Klaksvíkar Kommuna. I 1966 var indbyggertallet 117, mens det i 2020 var 31.

Bygden Svínoy

Bygden Svínoy har 31 indbyggere og er på 32 merkur og 4 gyllin. Fæstejordener 14 merkur og 8 gyllin, og odelsjorden er 17 merkur og 12 gyllin. Fæstejorden er fordelt på fem fæstere. Fårebesætningen er på 997 dyr.

Der har været kirke i Svínoy siden 1592, måske før. Den nuværende kirke blev opført i 1878. Bygden fik sin første skolebygning i 1880, men i 2021 var der ingen skolebørn.

Videre læsning

Læs mere om Norðoyggjar (Nordøerne) – Øgruppe

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig