Fra gammel tid har præstegården på Norðoyggjar ligget i Ónagerði i Viðareiði. Den nuværende præstegård, opført i 1854, er stadig sognepræstens residens. Kirken i Viðareiði, et stenkast fra præstegården, er opført af sten og taget i brug i 1892.

.

Viðareiði er en typisk bygd, der ligger ved et eiði, dvs. på en smal strimmel land mellem to have, hvor der er adgang til vandet fra begge sider. Kirken og præstegården kan skimtes ved landingspladsen i højre side af billedet. Den tidligere usikre vej til bygden blev i 2016 afløst af en tunnel.

.

Viðareiði, nævnt i Hundabrævið fra 1350, er på 48 merkur. 44 merkur er fæstejord og 4 merkur odelsjord. Fæstejorden er fordelt på otte fæstere. Fårebesætningen er på 1.163 dyr.

Viðareiði er en landbrugsbygd med en mælkeproducerende gård. Bygden har adgang til havet fra begge sider af øen, men der er ingen naturlig havn, og det er nærmest umuligt at skabe havneforhold til moderne fiskeri og erhvervsudvikling på fiskeriområdet. Siden 1962 har man derfor haft et samarbejde med Hvannasunds Kommuna om havnen i Hvannasund.

Viðareiði var tidligere hovedbygden i Norðoyggjar, og i 1801 var der 94 indbyggere. Bygden har siden 1950 været en selvstændig kommune, og indbyggertallet er steget fra 202 til 352 i perioden 1966‑2020.

Indtil 1934 var Norðoyggjar et præstegæld med syv sognekirker – fra 1592, med en sognepræst, der boede på præstegården i Ónagerði i Viðareiði. Siden 1934, da præstegældet blev delt i to, har sognepræsten på Viðareiði foruden sognekirken i Viðareiði kun haft ansvaret for kirkerne i Hattarvík, Kirkja og Svínoy. Den nuværende kirke er opført i 1892.

Da vækkelsesbevægelser begyndte at få tilslutning på Færøerne i begyndelsen af 1900-tallet, fandt den første tilslutning i Norðoyggjar sted i Viðareiði. Brødremenigheden, der praktiserede voksendåb, havde allerede i 1906 en mødesal i bygden, og i 1907 blev den første person gendøbt til deres lære.

Viðareiði fik sin første skole i 1895. En ny skole blev opført i 1986, hvor der undervises fra 1. til 7. klasse, herefter fortsætter eleverne skolegangen i Klaksvík. I skolebygningen er der afsat lokaler til daginstitution for mindre børn og fritidsskole.

Viðareiði er knyttet til resten af Færøerne ved vej-, bro- og tunnelforbindelse til Hvannasund og Klaksvík. I 2016 blev den usikre vej til Viðareiði afløst af den moderne tunnel Viðareiðistunnilin.

Hotel Norð i Viðareiði blev renoveret i 2019 og har restaurant og mødefaciliteter. Christian Matras, digter, professor i nordiske sprog og fra 1965 den første professor på Fróðskaparsetur Føroya (Færøernes Universitet), blev født i bygden.

Videre læsning

Læs mere om Viðoy (Ø)

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig