Det centrale Klaksvik med vigtige fælles faciliteter markeret, 2021. Den lange, smalle havn er godt beskyttet af øen Kunoy nordfor kortudsnittet. I det sydøstligste hjørne afkortet ses den nordligste del af Borðoyarvík.

.
Befolkningsudviklingen i Klaksvík 1801‑2021.
.
Kort over sysler og kommuner.
Kort over sysler og kommuner.
Af .

Klaksvík betegnes som Færøernes fiskerihovedstad. Enden af Kunoy, Kunoyargalvur, står som et vartegn uden for indgangen til havnen, hvor omfattende havneanlæg er udbygget på begge sider. I havneområdets højre side er der opført en ny brugsforening (FK), hvor også byrådshuset, en grå bygning i tre etager, ses.

.

Kommunernes indbyggertal pr. 1. januar 2022.

.

Klaksvík, som tidligere også kaldtes norðuri í Vági, har 4.992 indbyggere og er på 59 merkur og 12 gyllin. 47 merkur og 12 gyllin er fæstejord, som er fordelt på ni fæstere, og 12 merkur er odelsjord. Fårebesætningen er på 1.110 dyr.

Byen ligger på og ved et lavt eiðe (landtange) mellem høje fjelde på begge sider. Ved kysten ud til Borðoyarvík er der påvist moræneaflejringer fra to isfremstød. Den undersøiske tunnel Norðoyartunnilin har siden 2007 forbundet Klaksvík med LeirvíkEysturoy.

Udgravninger og ruiner har også vist, at der har været vedvarende bebyggelse siden vikingetiden. En oversigt fra 1592 viser, at der da kun var én kirke på Borðoy, og kilder fra 1669 fastslår, at kirken er i Vági. Klaksvík har således i århundreder været hovedbygden på Borðoy.

Bebyggelsen ligger på det eneste sted i Norðoyggjar med en naturlig havn, som er godt beskyttet af øen Kunoy på den anden side. Det var imidlertid først med fiskeriets og skibsfiskeriets udvikling i løbet af 1800-tallet, at denne tydelige fordel begyndte at blive udnyttet. Fra 1801 til 1901 steg indbyggertallet fra 88 til 443 personer.

En afdeling af monopolhandelen blev etableret i Klaksvík i 1838, og ved frihandelen i 1856 blev bygningerne købt af J. Beck & Sønner, som begyndte at handle på Færøerne. I 1912 begyndte Jógvan Frederik Kjølbro, der siden 1902 havde arbejdet hos J. Beck & Sønner, selv at handle i bydelen Biskopstøð.

Siden har Klaksvík været Færøernes fiskerihovedstad med en stor og moderne fiskeindustri på havet og på land foruden anden afledt privat og offentlig virksomhed.

Sygehuset i Klaksvík blev oprettet i 1898 og er blevet udbygget i flere omgange siden. I de turbulente år i begyndelsen af 1950’erne blev sygehuset inddraget i den berømte konflikt mellem dele af lokalbefolkningen omkring lægen Olaf Halvorsen og myndighederne på Færøerne og i Danmark.

I 1917 etablerede brødremenigheden sig i Klaksvík. Den fik i løbet af perioden 1920‑50 så stor tilslutning, at den i dag tæller 43 % af indbyggerne. Forklaringen skal bl.a. findes i, at Jógvan FrederikKjølbro tilsluttede sig brødremenigheden i 1920, og i at der var betydelige samfundsmæssige forandringer i Klaksvík i denne periode med opbrud og stor tilflytning. Desuden stod den traditionelle folkekirke svagt i bygden, og den etablerede sig først med en bofast sognepræst i 1934.

Der har været kirke i Klaksvík siden 1592, muligvis også før. Den nuværende kirke i Klaksvík, Christianskirkjan, er fra 1963. Da Norðoya Vestara Prestagjald i 1934 blev etableret som selvstændigt præstegæld, fik sognepræsten i Klaksvík også ansvaret for kirkerne i Kunoy, Mikladalur, Húsum og fra 1937 også den nye kirke i Árnafjørður.

Brødremenigheden fik sin første mødesal, Betesda, i 1917. I 2014 opførtes en ny mødesal af samme navn. Indre Mission holder til i sin egen mødesal fra 1950, mens en anden retning, Kirkjuliga Missiónsfelagið, der etablerede sig i Klaksvík med sit eget missionshus i 1919‑20, fik et nyt missionshus i 2005. Der blev også etableret flere andre mindre kristne menigheder eller forsamlinger i Klaksvík, i særdeleshed efter 1970.

Klaksvík er også kendt for et alsidigt kulturliv både inden for musik og kunst. Grupperne Frændur og Hjarnar har siden 1980’erne udgivet flere plader, og byen har over en årrække huset en tilbagevendende musikfestival. Blandt byens kunstnere kan nævnes grafikeren Elinborg Lützen, af hvem der er rejst en statue uden for hendes barndomshjem.

Kjølbro og Klaksvík

Da købmanden Jógvan Frederik Kjølbro i 1921 var kommet godt i gang med sit handels- og rederiforetagende i Klaksvík, boede 4,9 % af den færøske befolkning i byen, og 6,6 % i de øvrige Norðoyggjar. Da virksomheden ved hans død i 1967 havde nået sit højdepunkt, boede 11,6 % af Færøernes befolkning i Klaksvík, mens kun 2,6 % af befolkningen nu boede i de øvrige Norðoyggjar. Siden har der ikke været markante ændringer i demografien.

Kjølbros betydning ses direkte af, at han i 1933 betalte 14 % i kommuneskat af en skattepligtig indtægt på 132.000 kr., svarende til 18.494 kr. Samme år havde Klaksvíkar Kommuna en samlet kommuneskat på 65.000 kr. I 1937, fire år senere, udbetalte Kjølbro 800.000 kr. i lønninger til fiskere og arbejdsfolk. Samme år havde kommunen i alt 538.000 kr. at beregne sine skatteindtægter på.

Kjølbros virksomheder, der i løbet af 1960’erne kom i store økonomiske problemer, var for vigtige for den samlede færøske økonomi til, at man kunne tillade dem at gå konkurs. Statens redningsaktioner resulterede i 1970 i oprettelsen af Føroyagrunnin, der stadig spiller en væsentlig rolle i det færøske erhvervsliv. Firmaet J.F. Kjølbros foretagender er fortsat betydelige i Klaksvík.

Jógvan Frederik Kjølbro var som erhvervsmand i flere årtier den vigtigste profil i Klaksvík. Som medlem af brødremenigheden profilerede han sig også kraftigt i det åndelige liv, men kom ufrivilligt i modsætning til dele af befolkningen under lægestriden i 1950’erne. I 2002 rejste byens indbyggere en skulptur af ham udført af kunstneren Hans Pauli Olsen uden for en af hans forretninger.

.

Føroya Bjór – det lokale bryggeri

Bryggeriet Føroya Bjór i Klaksvík blev grundlagt i 1888. I over 100 år var der to bryggerier på Færøerne, Restorffs Bryggjarí i Tórshavn og Føroya Bjór i Klaksvík, der konkurrerede om kunderne.

Da loven om spiritusforbuddet trådte i kraft i 1908, producerede de to bryggerier kun lys pilsner med et minimalt indhold af alkohol og et noget større udvalg af sodavand. I 1980 fik de imidlertid tilladelse til at brygge stærkere øl.

Efter at bryggeriet Restorff lukkede i 2007, var Føroya Bjór enerådende på markedet, indtil et nyt bryggeri, Okkara, blev oprettet i 2010. Okkara, der stadig har sin egen produktion og ølprofil, blev dog i 2020 overtaget af Føroya Bjór.

Med Einar’s Distillery har Føroya Bjór siden 2016 udvidet sin virksomhed med produktion af vodka, gin og bitter og siden 2020 også sin egen whisky. Føroya Bjór er desuden den eneste virksomhed, der producerer et større udvalg af sodavand.

Føroya Bjór har været virksomt som bryggeri siden 1888. I 2016 udvidede det sin virksomhed til også at fremstille gin, vodka og bitter, og siden 2020 har Einar’s Distillery også fremstillet sin egen whisky. Brænderiet fik nyt udstyr i 2016, som ses på billedet.

.

Ulykkerne i Gerðum

I slutningen af 1700-tallet var det nuværende Klaksvíkområde bebygget af fire gårde, Uppsalir og Vági mod vest og Gerðum og Myrkjanoyri mod øst. Gårdene lå langt fra hinanden, og der var uopdyrket udmark imellem dem. Tilsammen husede de fire gårde 88 personer, og i 1765 boede 26 af dem i to huse i Gerðum på østsiden.

Den 12. marts 1745 begravede en lavine fra fjeldet huse og mennesker i Gerðum i sne, og fem omkom. Husene genopførtes samme sted, og da en ny lavine udløstes d. 12. marts 1765, begravedes også disse under et tykt lag sne; 20 af de i alt 26 beboere omkom. Herefter valgte man at genopføre husene på et sikrere sted længere nede. Blandt de overlevende var en enkelt, som også havde overlevet den første lavine.

Den 12. marts 1910 ramte endnu en ulykke beboerne i Gerðum. Denne dag forulykkede en robåd tilhørende gården, og seks mand druknede. Tilfældet ville, at tre store ulykker ramte Gerðum d. 12. marts.

Videre læsning

Læs mere om Borðoy (Ø)

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig