Viðareiði er en typisk bygd, der ligger ved et eiði, dvs. på en smal strimmel land mellem to have, hvor der er adgang til vandet fra begge sider. Kirken og præstegården kan skimtes ved landingspladsen i højre side af billedet. Den tidligere usikre vej til bygden blev i 2016 afløst af en tunnel.

.

Fra gammel tid har præstegården på Norðoyggjar ligget i Ónagerði i Viðareiði. Den nuværende præstegård, opført i 1854, er stadig sognepræstens residens. Kirken i Viðareiði, et stenkast fra præstegården, er opført af sten og taget i brug i 1892.

.

Viðoy har et areal på 41,01 km² og er den næststørste ø i Norðoyggjar. På øen er to bygder, Viðareiði på den nordlige del og Hvannasund i øens sydvestlige del.

Det højeste punkt på Viðoy er Villingadalsfjall nord for Viðareiði, der med sine 841 m er Færøernes tredjehøjeste fjeld. Helt mod nord er det lodrette forbjerg Enniberg, hvis tinde ligger 754 m.o.h. Midt på øen er det karakteristiske pyramideformede Malinsfjall, på 750 m.

Viðoy er delt i to kommuner, Viðareiðis Kommuna og Hvannasunds Kommuna. Til Hvannasunds Kommuna hører også bygder på Borðoy på den anden side af sundet.

Videre læsning

Læs mere om Norðoyggjar (Nordøerne) – Øgruppe

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig