Kort over sysler og kommuner.
Kort over sysler og kommuner.
Af .

Skálavík, nævnt i Hundabrævið, er på 42 merkur, hvoraf 16 merkur, 8 gyllin og 14 skinn er fæstejord, som er fordelt mellem to fæstere, og 25 merkur, 7 gyllin og 6 skinn er odelsjord. Bygden har 145 indbyggere. Fårebesætningen er på 1.885.

Skálavík er med sin spredte bebyggelse en udpræget landbrugsbygd med stor indmark, hvor gården Dalsgarður har Færøernes største indmark. Foreningen Veltan dyrker også grøntsager i Skálavík med henblik på salg og lokalt forbrug.

Kirken fra 1891 blev opført af sten med græstørvstag, som blev fornyet i 1957. I 1922 fik kirken som den første på Færøerne et pibeorgel. Tre relieffer udskåret af Tróndur Petersen, kaldet Tróndur á Trøð, forestiller apostlene og Bileam med æslet.

Forsamlingshuset Keldan danner rammen om store dele af det sociale liv i bygden.

Rederen og skipperen Eiler Jacobsen, som er opvokset i Skálavík, byggede i 2011 centeret Depilin í Skálavík. Det har bl.a. fungeret som hotel, men siden 2020 har det huset en kristen efterskole.

P/F Bakkafrost er ved at opføre en ynglestation i Skálavík til forskningsbaseret avlsarbejde med henblik på at gøre den færøske laksestamme resistent mod smitte og sygdom. Anlægget, der skal producere ca. 70 mio. lakserogn, forventes at stå færdigt i 2025 og vil komme til at skabe arbejdspladser i området.

Forfatteren Heðin Brú og præsten og forfatteren Kristian Osvald Viderø er begge født i Skálavík, hvor der er rejst statuer af dem.

Videre læsning

Læs mere om Sandoy – Ø

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig