Hans Pauli Olsens sagnskulptur Seyðamaðurin á Sondum blev afsløret i Sandavágur i 2021. Den illustrerer sagnet om en fårehyrde, som ville stjæle en troldkvindes festkjole. De kæmpede om kjolen, og da den revnede ved ærmet, idet kirken i Sandavágur blev synlig for troldkvinden, opgav hun og nøjedes med resten af kjolen. Det siges, at ærmet var så stort, at det blev syet til messehagel til kirken i Sandavágur.

.

Kommunernes indbyggertal pr. 1. januar 2022.

.

Sandavágur har 973 indbyggere og er på 48 merkur. Heraf er 2 merkur og 8 gyllin fæstejord, som er fordelt på seks fæstere, og 45 merkur og 8 gyllin er odelsjord. Fårebesætningen er på 2.222 dyr.

Gården Steigargarður var fra 1555 og til det gamle Lagtings nedlæggelse i 1816 embedsgård for lagmanden. Her blev V.U. Hammershaimb, præst og grundlægger af det færøske skriftsprog, født, og i bygden er der rejst et mindesmærke over ham. Han var søn af lagmand Jørgen-Frantz Hammershaimb.

Efter frihandelen var udviklingen i Sandavágur som andre steder på øerne. Købmænd blev her som i de to andre bygder også redere og investerede i fiskeskibe og trawlere. Den største og mest alsidige virksomhed var i mange år J.E. Thomsen. En del af dette gamle produktionsmiljø er i dag restaureret med pakhus og omliggende stensatte fiskastykkir, hvor man tidligere tørrede saltet torsk til klipfisk. Pakhuset huser i dag caféen Fiskastykkið, hvor der serveres færøsk mad af lokale råvarer.

Ud over det traditionelle fårehold havde man i Sandavágur indtil sommeren 2021 øens eneste gård med mælkeproduktion.

Sandavágur har en mindre bådehavn og er nu også blevet autoriseret som hvalvágur, et sted hvor man kan aflive grindehvaler. Det er sket, efter at forholdene i Miðvágur blev forværret ved havneudbygningen.

Den nuværende kirke blev opført i 1917 efter tegninger af Magnus Jacobsen, bygmester i Tórshavn, og regnes for en af de smukkeste kirker på Færøerne. Altertavlen er malet af Lucie Ingemann, som var gift med præsten og digteren B.S. Ingemann. De syv malerier på korvæggen med inspiration fra katolsk korsvejsandagt er usædvanlige i færøsk sammenhæng.

Kommunens fællesskole, Skúlin á Giljanesi, ligger her i bygden.

I perioden 1975 til 2008 havde man gartneri og blomsterproduktion med drivhuse. Efter 2008 blev virksomheden indskrænket og lokalerne udlejet til andre formål. I dag er lakseopdræt meget vigtigt i Sandavágur. Ved Fútaklettur har Hiddenfjord et avlscenter til lakseyngel.

Tunnelforbindelsen mellem Vágar og Streymoy, der åbnede i 2002, har medført, at flere er flyttet til bygden og har bygget huse der, men ofte har tilflytterne arbejde i andre bygder.

Kort over sysler og kommuner.
Kort over sysler og kommuner.
Af .

Videre læsning

Læs mere om Vágar – Ø

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig