Gøtugjógv har 44 indbyggere og er på 6 merkur fæstejord, som er fordelt på to fæstere. Fårebesætningen er på 100 dyr.

Stedet har navn efter en gjógv (bjergkløft). En bondesøn fra gården Húsgarður i Syðrugøta flyttede hertil i 1600-tallet, og omkring år 1800 blev gården delt i to gårde. Senere bosatte flere sig i området. Da der i 1852 blev bygget en bro over kløften, blev Gøtugjógv det mest centrale sted i Gøta, hvor den første skole blev bygget i 1890. En ny skole blev opført i 1929 og siden udvidet i flere etaper, senest i 2010.

I 1924 blev missionshuset Betania bygget; det er nu revet ned, men et nyt er under opførelse. I 1930’erne byggede afholdslogen N.I.O.G.T. (Nordisk Independent Orden af Good Templars) Glottin. Også brødremenighedens sal Filadelfia opførtes i bygden.

Pengeinstitutter, posthus og handel har også ligget i Gøtugjógv, men fremtidige omstruktureringer i postvæsenet kan vise sig at ændre dette.

Den nye Gøtu Kirkja, som blev bygget i stedet for den gamle kirke i Norðragøta, stod færdig ved Gøtugjógv i 1995. Kirken, som blev indviet 25. juni under tilstedeværelse af dronning Margrethe 2. og nordiske biskopper, er udsmykket med store glasmalerier af Tróndur Patursson.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig