Marketalsbygderne Norðskáli og Oyri og udflytterbygden Oyrarbakki på den anden side af sundet udgjorde tidligere Sunda Sognekommune. Broen over sundet mellem Eysturoy og Streymoy forbedrede infrastrukturen markant i området, og cirka samtidig kom myndighedskravet om, at små kommuner skulle lægges sammen. Dette resulterede i, at man i 2005 efter en forudgående folkeafstemning lagde Norðskáli, Oyrarbakki, Oyrar og Gjógv, alle på Eysturoy, sammen med Hósvík, Hvalvík, Streymnes, Saksun, Haldarsvik og TjørnuvíkStreymoy til den nye Sunda Kommuna.

Sammenlægningen medførte, at flere små bygdeskoler blev nedlagt, og tre skoler kom til at dække hele kommunen: skolerne i Hósvík og Hvalvík samt fællesskolen Skúlin við Streymin i Oyrarbakki, som blev opført i 1969 og udvidet i bl.a. 1973. De to første skoler dækker kun de yngste klassetrin, mens fællesskolen har alle klassetrin. De gamle skoler anvendes til fritidsundervisning og anden virksomhed efter skoletid.

Der er børnehave og vuggestue i bygderne Hósvík, Hvalvík og Oyrarbakki. Det gamle Garnhúsið á Oyri, garnhuset, er blevet til ungdomshus, og Sunda og Eiðis Kommuna er fælles om musikskolen Norðljómur. Med nabokommunerne Vestmanna, Eiðis og Kvívíkar Kommuna har Sunda Kommuna indgået VEKS-samarbejdet, en fællesinstitution, som administrerer ældreomsorgen, såsom hjemmehjælp, sundhedstilbud og madudlevering.

For kommunen som helhed gælder, at de større bygder er vokset kraftigt, mens de mindre og afsides bygder er stagneret, og enkelte steder er befolkningstallet gået tilbage.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig