Landsbókasavnið (Landsbiblioteket) ligger på J.C. Svabosgøta 16 i udkanten af Tórshavns centrum. Bygningen fra 1980 er tegnet af J.P. Gregoriussen. Det har sin oprindelse i Færø Amts Bibliotek fra 1828 og regnes for Færøernes ældste kulturarvsinstitution. I 1931 flyttede biblioteket ind i den nybyggede biblioteksbygning på Debesartrøð.

Biblioteket blev etableret ved lagtingslov i 1952 og er både national- og hovedbibliotek og har lydbogstjeneste for syns- og læsehæmmede, ligesom det står for udbetaling af bibliotekspenge. Det har en omfattende samling af håndskrifter fra færøske forfattere og råder desuden over en samling håndskrifter af ældre dato, bl.a. en udgave af Sandoyarbók, deponeret fra Det Kgl. Bibliotek i København, med nogle af de ældste afskrifter af de færøske kvad om Karl den Store.

Landsbókasavnið er forskningsbibliotek, og med planlægningen af en ny campus til Fróðskaparsetur Føroya (Færøernes Universitet) arbejdes der aktuelt med planer om, at det tillige skal blive universitetsbibliotek. Der findes folkebiblioteker eller kombinerede folke- og skolebiblioteker i de fleste byer og større bygder.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv på Færøerne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om kulturhistoriske museer og kulturarv

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig