I 2002 åbnede udstillingen Úr útlegd (Hjem fra landflygtighed) på Nationalmuseet i Brekkutún 6, efter at Kirkjubøstolene og andre genstande efter aftale mellem færøske og danske myndigheder var kommet tilbage til Færøerne. Kirkjubøstolene omfatter 16 stole eller bænkegavle, to gavle til en læse- eller bedepult og en skriftestol. De menes at være tilvirket på et vestnorsk værksted og tæller blandt de ypperste eksempler på kirkeinventar i nordisk træskærerkunst. Stolene blev fremstillet til domkirken Magnuskatedralen i Kirkjubøur, men blev siden opstillet i den gamle sognekirke. I forbindelse med en restaurering af sognekirken blev Kirkjubøstolene sendt til København i 1875. Til højre i frisen ses en af Kirkjubøstolene med motiv af Erik af Pommern og dronning Filippas våbenskjold. De var gift i perioden 1406‑30, og stolen dateres derfor til denne periode. Under våbenskjoldet ses Maria og Elisabeth fra Det Nye Testamente.

.

Kirkebøstol med motiv af Erik af Pommerens og dronning Fillippas våbenskjold. Udstillet på Færøernes nationalmuseum Tjóðsavnið i Torshavn.

.

Kulturarven varetages og forvaltes af en række kulturinstitutioner, som for de flestes vedkommende blev etableret ved lagtingslove i årene efter 1948, da Færøerne fik hjemmestyre, og hvor arkiver, biblioteker og museer blev færøske særanliggender. Nogle af kulturinstitutionerne har dog deres oprindelse fra før hjemmestyreordningen.

Tjóðsavnið (Nationalmuseet) blev etableret i 2018 ved en sammenlægning af landets kultur- og naturhistoriske hovedmuseer. Museet har afdelinger for arkæologi, etnologi, bygningskultur, planter, dyr på land og dyr i havet. Dets administration ligger i Kúrdalur i Hoyvík i udkanten af Tórshavn, hvor der også er et frilandsmuseum.

Landsbókasavnið (Landsbiblioteket) ligger på J.C. Svabosgøta 16 i udkanten af Tórshavns centrum. Bygningen fra 1980 er tegnet af J.P. Gregoriussen. Det har sin oprindelse i Færø Amts Bibliotek fra 1828 og regnes for Færøernes ældste kulturarvsinstitution. I 1931 flyttede biblioteket ind i den nybyggede biblioteksbygning på Debesartrøð.

Tjóðskjalasavnið (Nationalarkivet) ligger i nærheden af Landsbókasavnið med kontorer i det gamle postmesterhus og med læsestue og arkiv overfor. Det har sin oprindelse i Færø Amts Arkiv, som blev oprettet i 1932, da arkivet sammen med Færø Amts Bibliotek og Fortidsmindesamlingen flyttede ind i biblioteksbygningen på Debesartrøð. I 1952 blev Landsskjalasavnið (Landsarkivet) etableret ved lagtingslov. I 2018 skiftede Landsskjalasavnið navn til Tjóðskjalasavnið, og samtidig ændrede man arkivloven til også at omfatte digitale arkivalier.

Heimi í Húsi på Koltur med to beboelseshuse, udhuse og bådehus repræsenterer det færøske bondesamfund omkring 1870. Restaureringen blev påbegyndt i 1980’erne og færdiggjort i 2012 med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

.

Videre læsning

Læs mere om kultur på Færøerne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om kulturhistoriske museer og kulturarv

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig