Tingakrossur var på sit niende år stadig en relativt radikal færøsk avis, skrevet på dansk. Forsiden fra d. 2. juni 1909 illudereren åbning til det nye færøske samfund.

.

Det skrivende mediemarked bestod ved udgangen af 2020 af fire aviser: Dimmalætting, Norðlýsið, Sosialurin og Oyggjatíðindi samt en række nyhedsportaler på internettet. Nogle er knyttet til aviserne, mens andre bemandes af en enkelt eller en lille håndfuld medarbejdere. Aviser og portaler finansieres via reklamer og annoncer, private foretagender og mediestøtte.

Historisk har Færøerne haft 27 forskellige aviser, og avishistorien kan deles op i fem perioder: Føringatíðindi udkom ni gange i 1852 og indledte den første periode (1852‑1890). Først i 1877 udkom den næste avis, Dimmalætting. Siden kom den såkaldte gyldne tidsalder (1890‑1946). Frem mod århundredskiftet opstod flere aviser. Den første lokalavis, Norðlýsið, blev grundlagt i 1915. Føroya Sosial Demokrat (senere Sosialurin) begyndte at udkomme i 1927, og Dagblaðið, der senere blev Folkeflokkens talerør, bekendte sig til den borgerlige fløj i 1935. De fleste aviser udkom kun i få år, og avisdebatten var præget af national vækkelse og industrialisering. Den tredje periode (1946‑1990) var præget af partipressens opblomstring. Den kolde krig skabte en klangbund for debatten, og den partipolitiske journalistik blev intensiveret. De fire store partier havde hver deres avis; ud over Sosialurin (Javnaðarflokkurin), Dagblaðið (Fólkaflokkurin) og Dimmalætting (Sambandsflokkurin) udkom 14. september i 1947 og blev siden Tjóðveldis talerør.

Radioen Útvarp Føroyas fremkomst i 1957 reducerede avisernes betydning som nyhedsorganer. Partipressens sammensætning var rimelig stabil indtil 1990’erne. Begyndelsen af den fjerde periode (1990‑2008) stod i krisens tegn. Ca. 13 % af befolkningen udvandrede, avissalget faldt drastisk, og flere aviser lukkede. Kommunismens fald og internetmediernes fremkomst repræsenterede ændringer i hhv. kontekst og publiceringsmuligheder, og avisernes tilknytning til de politiske partier blev mindre. Sosialurin lancerede Internet Sosialurin i 1998, og flere små nyhedsportaler fulgte trop.

I den femte periode (2008 til nu) ses de samme voldsomme ændringer i medielandskabet som i andre lande. Aviserne kompenserede for nedgangen i avissalget efter finanskrisen med onlineabonnementer, som ikke var lige så indtægtsgivende. Indtægter fra reklamer og annoncer blev yderligere udfordret af de amerikanske techgiganter, som gav en platform til billigere annoncer og reklamer. Dimmalætting blev efter en konkurs relanceret som ugeavis i 2014.

De private mediers ressourcer kom aldrig op på samme niveau som før finanskrisen. Regeringen besluttede i 2016 at støtte disse i form af en årlig støtte på 2 mio. kroner.

Útvarp Føroya – den færøske radio

Efter en lagtingsbeslutning begyndte den offentlige færøske radio, Útvarp Føroya (ÚF), i 1957 at sende nyheder, vejrudsigt og tale- og musikudsendelser halvanden time dagligt. I 1960’erne blev sendefladen udvidet med bl.a. liveudsendelser og radiodramaer. Indtægterne kom fra licens og reklamer. Lotterispillet V4 gav i 1969 ÚF mulighed for at påbegynde den nødvendige modernisering, og i 1982 flyttede ÚF ind i et nyt radiohus. Sendetiden blev frem mod årtusindskiftet gradvis udvidet til 24 timer.

ÚF var fra begyndelsen præget af en public service-tankegang, hvilket medførte, at radioen bidrog betydeligt til sammenhængskraften. ÚF blev i 2005 fusioneret med den offentlige tv-kanal, Sjónvarp Føroya (SVF), hvilket resulterede i Kringvarp Føroya (KVF).

Sjónvarp Føroya – det færøske fjernsyn

Efter en lagtingsbeslutning begyndte det offentlige fjernsyn, Sjónvarp Føroya, at sende i 1984. Indtægterne kom fra licens og reklamer, men befolkningsgrundlaget medførte, at ressourcerne var knappe. Ud over en ugentlig nyhedsudsendelse blev der lagt vægt på børne- og kulturprogrammer. De første år blev der ikke transmitteret alle ugens dage, og SVF udfyldte efter aftale med DR og TV 2 sendefladen ved at retransmittere deres programmer. Der var ikke ressourcer til at oversætte disse programmer til færøsk.

Sendefladen blev gradvis udvidet til at omfatte flere færøske nyheds og aktualitetsprogrammer, sport og transmissioner fra gudstjenester og møder. I 1997 lanceredes bankospillet Gekkurin, hvilket gav en betydelig årlig ekstraindtægt. SVF indgik den første færøske public service-aftale med myndighederne i 1998. Der blev sendt alle ugens aftener, dog udkom tv-avisen fire gange ugentligt.

Kringvarp Føroya – Færøernes Radio og TV

Et kig ind i kontrolrummet i KVF. TV-avisen »Dagur og vika« udkommer fire gangeugentligt.

.

KVF opererede fra begyndelsen efter en lignende model som Danmarks Radio og andre public service-medier i nabolandene. Den første public service- kontrakt blev indgået med myndighederne i 2011, og public servicebegrebet blev gradvis udvidet fra at have en opdragende karakter i samfundets og offentlighedens tjeneste til også at være i folkets tjeneste. Ud over aktuelle programmer bliver der lagt stor vægt på børneprogrammer. Radioen sender udelukkende på færøsk, og på tv-siden suppleres de færøske programmer med især nordiske public service-programmer, som ikke er oversat til færøsk. Indtægterne kommer primært fra licens, som nu opkræves over skatten. Gekkurin giver stadig et betydeligt tilskud. Indtægter fra reklamer går i en public service- pulje, som andre medier har adgang til.

Andre elektroniske medier

Radiostationen Lindin blev grundlagt i år 2000 og sender i dag kristelige programmer hele døgnet. Indtægterne kommer fra støtter og diverse foretagender.

Gennem årene har der været en del forsøg på at etablere radiostationer med tilhørende internetprogrammer baseret på reklameindtægter og sponsorater. Disse har dog ikke haft nogen lang levetid. Den mest markante var R7, der i 2015 opstod som et mere borgerligt og regionalt alternativ til KVF. R7 ophørte ved udgangen af 2020 og blev afløst af Radio.fo, der har samme målsætning som R7.

Videre læsning

Læs mere om kultur på Færøerne

Læs også om

Se alle artikler om kultur

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig