Den gamle saltsilo ved Drelnes i Ørðavíkarlíð er blevet restaureret og har fået nyt liv som kulturhus. Det har beholdt navnet SALT, som nu står for Sound Art & Live Theatre.

.

Inde i SALTs store sal bliver bygningens imponerende dimensioner tydelige.

.

Fiskeriet og produktionen af saltet torsk og klipfisk krævede fra slutningen af 1800-tallet og i hele 1900-tallet store mængder salt. Gennem mange år kom der flere gange årligt skonnerter og saltdampere med salt fra Middelhavsområdet til Færøerne. Det, der ikke straks blev lastet ombord på fiskeskibene, blev gemt i pakhuse rundtomkring på øerne. Denne ordning var dog ikke den mest hensigtsmæssige. Derfor tog direktør for den danske afdeling af det franske Compagnie Commerciale des Sels Marins, Otto G. Helwigh, samt købmand Magnus Dahl og landsretssagfører Edward Mitens, begge færinger, initiativ til at bygge en saltsilo.

Et aktieselskab, North Atlantic Salt Company A/S, blev stiftet til formålet. Aktiekapitalen var på 100.000 kr., hvoraf det franske saltsyndikat ejede 70.000 kr. og de førnævnte stiftere 10.000 kr. hver. Edward Mitens blev aktieselskabets første bestyrelsesformand.

Siloen, tegnet af en fransk arkitekt, blev bygget af det danske byggefirma C.G. Jensen i København og opført på Drelnes ved Tvøroyri, hvor der i forvejen var planlagt at bygge kajanlæg til afskibning af kul, brudt i de nærliggende fjelde. Byggeriet blev påbegyndt i 1937 og stod færdigt i 1938, og det endte med at koste ca. 350.000 kr. Med et gulvareal på 1.000 m2 og en højde på ca. 25 m kunne siloen rumme 10.000 tons. Den var forsynet med et 110 m langt transportbånd, der kunne transportere omkring 50 tons i timen.

Den første ladning, 6.300 tons, ankom med den franske damper Albi d. 17. november 1938, og den første afskibning fandt sted d. 8. februar året efter til fiskeskibet Godthaab, ejet af det lokale rederi P/F N.J. Mortensen. Den 9. oktober 1941 blev siloen bombet af en tysk flyvemaskine, og de omfattende skader forværredes af en storm i februar 1944. Siloen stod derefter mere eller mindre som en ruin, til den blev genopbygget 1946‑48, og den blev på ny brugt som saltsilo frem til 1980’erne. Herefter gik den i forfald pga. manglende vedligeholdelse.

Efter årtusindskiftet begyndte nogle af de lokale ildsjæle at udvikle på idéen om at genopbygge siloen. De kontaktede kommunalbestyrelsen i 2002, og præsten Ólavur Rasmussen blev primus motor i projektet om at totalrenovere siloen og benytte den som kulturhus. Dette blev til virkelighed med finansiel støtte fra den danske stat, det færøske Lagting, A.P. Møller Fonden og kommunen, og byggeprocessen begyndte i 2013. Det kostede ca. 80 mio. at totalrenovere bygningen.

Alle de væsentligste træk af den oprindelige arkitektur er bevaret. På den oprindelige silo havde der med store, hvide bogstaver stået SALT på taget. Det nye kulturhus har beholdt navnet, men nu sammensat af Sound Art & Live Theatre – SALT. Den første store event fandt sted i maj 2017, og siden er kulturhuset blevet brugt til en lang række arrangementer. Amatørteaterforeningen Suðuroyar Sjónleikarfelag har SALT som base.

Videre læsning

Læs mere om Erhverv og arbejdsmarked på Færøerne

Læs videre om

Se alle artikler om samfund og erhverv

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig