Hvalvík, omtalt i Hundabrævið, har 248 indbyggere og er på 24 merkur. 14 merkur er fæstejord fordelt på to fæstere, og 10 merkur er odelsjord. Fårebesætningen er på 792 dyr.

Hvalvík er vokset sammen med Streymnes, og indtil 2005 udgjorde de en selvstændig kommune; herefter blev de en del af Sunda Kommuna. Landskabet omkring Hvalvík og Streymnes er både fladt og kuperet, og Stórá, der skiller Hvalvík fra Streymnes, afvander ca. halvdelen af den 12 km lange Saksunardalur. Jorden er velegnet til landbrug, og her er ingen fuglefjelde og relativt langt til fiskefelterne. Havfiskeriet kom til at få stor betydning for bygdens udvikling.

Kirken er fra 1829 og er en af de ældste trækirker på Færøerne. Byggematerialet kom delvis fra den skotske bark Broon, som strandede i Saksun i 1828. Prædikestolen blev oprindelig udført til kirken i Tórshavn i 1609.

Skolen er opført i 1962 af den lokale bygmester Jóannes Olsen. Efter 7. klasse fortsætter børnene i centralskolen i Oyrarbakki. P/F Norðsetur, som siden 1980 bl.a. har fremstillet typehuse af forskellig slags, er en af bygdens største arbejdspladser. I bygden findes en mindre havn.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig