Kirkjubøurs gamle hvidmalede sognekirke fra middelalderen er beskyttet med mure mod havet. Oven for sognekirken ligger den gamle kongsbondegård, som er bygget på det gamle bispesæde. Ruinen af Magnuskatedralen ses yderst til højre.

.

Kirkjubøur har 88 indbyggere og er på 39 merkur fæstejord, som er fordelt på fire fæstere; den ene er hjemmehørende på marketalsbygdens område i bygden Argir. Fårebesætningen er på 702 dyr.

Fra bygden kan man se ud til Kirkjubøhólmur, som engang har været landfast. Det siges, at under den hårde storm kaldet Kyndilsmessan harða d. 2. februar 1602 blev store, lavtliggende landområder skyllet bort, og holmen opstod. Dette uvejr kunne også mærkes i Saksun. Endvidere berettes det, at Sverri, som senere blev konge af Norge under navnet Sverre Sigurdsson, blev født i Sverrishola, en klippegrotte over bygden.

Det gamle katolske bispesæde med bispegård, kaldet Ólavskirkjan eller Mariakirkjan, som er Færøernes ældste sognekirke, er fra 1200-tallet.

Kirkjubøur er en landbrugsbygd, hvor Gazet Patursson i en lang årrække også havde et gartneri med grøntsager og planter, som især blev solgt i Tórshavn. Bonden, politikeren og digteren Jóannes Patursson boede i bygden, og det gjorde hans yngste søn, politikeren Erlendur Patursson, også i sine ældre år. Forfatteren og globetrotteren Sigert Patursson, som i 1901 skrev bogen Sibirien i vore dage, er født i Kirkjubøur. Kunstneren Tróndur Patursson bor også her.

I dag er bygden en af Færøernes vigtigste turistattraktioner.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig