I 1971 åbnede kemiingeniøren A. Guttormur Djurhuus virksomheden Marinplast i Kaldbak, som fremstillede produkter af glasfiber. Det vigtigste produkt var glasfiberbåde efter traditionelle færøske modeller. Det første fýramannafør blev bygget i 1972, og de første áttamannafør i 1974. Marinplast blev nedlagt i 1992. Glasfiberbådene, kaldet Kaldbaksbådene, blev meget populære, og flere af dem er stadig i brug.

.

Kaldbak ligger på nordsiden af Kaldbaksfjørður. Det er en bondebygd med 252 indbyggere med 40 merkur fæstejord fordelt på syv fæstere. Af disse har den ene har sin gård i Kaldbaksbotnur. Her findes en mælkeproducerende gård, og fårebestanden er på 976 dyr.

Bebyggelsen er stadig spredt på flere býlingar. Kaldbak fik først vejforbindelse til andre bygder i 1980; før dette var der kun forbindelse ad søvejen. Vejforbindelsen har medført, at der er opstået nye boligområder, hvor især indbyggere med arbejde i Tórshavn har bosat sig. Der er en anlægsbro og småbådehavn i bygden.

Kirken er en traditionel trækirke med græstørvstag, bygget i 1835. Den første skole blev opført i 1911 og er siden blevet udvidet. Den er i dag en af Tórshavnar Kommunas skoler og tilbyder undervisning i de første klasser, hvorefter eleverne fortsætter i de større skoler i Tórshavn. Der findes desuden en daginstitution i bygden.

I perioden 1974‑92 fremstillede virksomheden Marinplast forskellige produkter af glasfiber, hvoraf det vigtigste var både i flere størrelser. Det gamle værksted huser i dag en marinbiologisk afdeling af Tjóðsavnið (Nationalmuseet). Et privat projekt, Biofar, har også til huse i bygningen. På Kaldbaksfjørður er der flere lakseopdrætsanlæg og andet opdræt.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig