Havnefronten i Nólsoy med fiskerbåde i forgrunden. Midt i billedet ses også kæbepartiet af en storhval, der engang er blevet rejst som en hædersport.

.

Øen Nólsoy på 10,3 km², omtalt i Hundabrævið, har 234 indbyggere og er på 48 merkur. Heraf er 13 merkur fæstejord fordelt på fem fæstere, og 35 merkur er odelsjord. Fårebesætningen er på 768 dyr.

I Korndalur syd for bygden kan man se ruinerne af en forladt byling. Fiskeri har, som i andre bygder, tidligere været det vigtigste erhverv sammen med fiskeindustri, men mange har nu arbejde uden for øen. Desuden har bygdens musiksted, caféer og turisme fået voksende betydning.

Siden 1893 har der været fyrtårn på Borðan, hvor der også var boliger til fyrpasseren og hans medhjælpere; fyret blev automatiseret i 1995. Kirken blev opført i 1863. Den første skole kom i 1887, og en ny blev bygget i 1970. De gamle huse við Brunn fra 1600-tallet er blevet bevaret som fortidsminder. Sømanden og den nationale helt Poul Poulsen Nolsøe, bedre kendt som Nólsoyar-Páll, er født på Nólsoy.

Kunstneren Steffan Danielsen var født og boede i Nólsoy. Den autodidakte naturforsker Jens-Kjeld Jensen bosatte sig på Nólsoy i 1970. Han fik kulturprisen Mentanarvirðisløn M.A. Jacobsens i 2012, blev æresdoktor ved Fróðskaparsetur Føroya (Færøernes Universitet) i 2015 og vandt Nordisk Råds miljøpris i 2020. Sømanden Ove Joensen kom ligeledes fra Nólsoy; han roede i 1986 i sin lille robåd Diana Victoria fra Færøerne til København på 41 dage. Hans båd er udstillet i bygden, og siden 1993 har man fejret ham ved en årlig sommerfestival.

Videre læsning

Læs mere om Øerne, byerne og bygderne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig