Gravstenen med det latinske kors kaldet Sigmundarsteinur står på kirkegården i Skúvoy. Den er opkaldt efterhøvdingen Sigmundur Brestisson, der ifølge Færeyingasaga byggede landets første kirke på stedet.

.

Foruden det rige fugleliv kommer mange gæster til Skúvoy for at besøge Fagradal. Her afsonede kvinden Rannva efter sigende en livstidsdom for at have født en søn uden for ægteskab, skønt barnet var resultatet af en voldtægt begået af en dansk løjtnant. I baggrunden skimtes Stóra Dímun og Lítla Dímun.

.

De tre øer Sandoy på 112,10 km², Skúvoy på 11,18 km² og Stóra Dímun på 2,65 km² omfatter marketalsbygderne Sandur, Skálavík, Húsavík, Skarvanes, Dalur, Skúvoy og Stóra Dímun.

De tre øer udgør fem selvstændige kommuner: Skopunar Kommuna, Skálavíkar Kommuna, Sands Kommuna, Húsavíkar Kommuna, der omfatter Skarvanes og Dalur, og Skúvoyar Kommuna, der omfatter Stóra Dímun.

Skúvoy, nævnt i Hundabrævið, har 33 indbyggere og er på 59 merkur og 12 gyllin. Heraf er 32 merkur og 4 gyllin fæstejord, og 27 merkur og 8 gyllin er odelsjord. Fæstejorden er delt op i fem enheder, hvoraf en fæster har fæstet de tre. Fårebesætningen er på 990 dyr.

Skúvoy sammen med Stóra Dímun er en af de mindste kommuner. Bygden er kendt fra Færeyingasaga, hvor det berettes, at høvdingen Sigmundur Brestisson skal have bygget den første kirke på Færøerne her. I kirkegården står Sigmundarsteinur, som siges at være Sigmundurs gravsten.

Skúvoy, der har navn efter fuglen skúgvur eller skúvur (storkjove, Stercorarius skua), er kendt for sit rige fugleliv og fangst af især lomvier og deres æg.

Den gamle kirke, som var opført i 1852, blev i 1937 erstattet af en ny, tegnet af H.C.W. Tórgarð og opført af beton med tag af eternit.

Der går en fast rutebåd fra Sandur til Skúvoy, og om sommeren kommer mange turister til øen.

Lomvierne (Uria aalge) sidder tæt på Skúvoys stejle fjeldsider. Som redested vælger de smalle afsatser, hvor de lægger et enkelt æg. Det ca. 8 cm lange æg er spidst kegleformet, hvilket mindsker risikoen for, at det triller ud over afsatsen; skulle det komme i bevægelse, vil det blot rulle i cirkler.

.

Videre læsning

Læs mere om Øerne, byerne og bygderne

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig