Stóra Dímun er svært tilgængelig, og især i vinterhalvåret er beboerne afhængige af den faste helikopterforbindelse til og fra øen.

.

Foruden det rige fugleliv kommer mange gæster til Skúvoy for at besøge Fagradal. Her afsonede kvinden Rannva efter sigende en livstidsdom for at have født en søn uden for ægteskab, skønt barnet var resultatet af en voldtægt begået af en dansk løjtnant. I baggrunden skimtes Stóra Dímun og Lítla Dímun.

.

De tre øer Sandoy på 112,10 km², Skúvoy på 11,18 km² og Stóra Dímun på 2,65 km² omfatter marketalsbygderne Sandur, Skálavík, Húsavík, Skarvanes, Dalur, Skúvoy og Stóra Dímun.

De tre øer udgør fem selvstændige kommuner, heriblandt Skúvoyar Kommuna, der omfatter Stóra Dímun.

Stóra Dímun har ti indbyggere og er på 13 merkur fæstejord, som er fæstet af en enkelt fæster. Fårebesætningen er på 450 dyr.

Ligesom Skúvoy er Stóra Dímun kendt fra Færeyingasaga. På denne utilgængelige ø ligger en bondegård, hvor der dyrkes roer og et alsidigt udvalg af andre grøntsager. Omkring 2020 lanceredes et bryg baseret på disse roer, Mai, som kan købes i færøske alkoholudsalg. Øen har sit eget autoriserede slagteri, og en stor del af de slagtede får afsættes som ferskt kød til restauranter i Tórshavn.

På øen er der en skole med bolig til vandrelæreren. Om sommeren arrangeres hyppigt særlige turistture med båd eller skib til Stóra Dímun, men ellers er der fast helikopterforbindelse til øen.

Sagnet om Annika í Dímun fra 1500-tallet er knyttet til øen. Hun blev mod sin vilje gift med bonden i Dímun, men hun blev dømt til døden og druknet i Havnarvág uden for Tórshavn for at have dræbt sin mand, så hun kunne leve sammen med sin tjenestekarl.

Videre læsning

Læs mere om Øerne, byerne og bygderne

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig