Fingerring fra Velbastaður af forgyldt sølv, dekoreret med de kristne symboler druer og kors. Den blev fundet i forbindelse med undersøgelsen af bygdens lille kirkeruin med rundformet kirkegård. Ringen dateres til sen vikingetid eller tidlig middelalder.

.

Spor efter en gammel bebyggelse ved strandkanten i bygden Sandur, som blev udgravet i slutningen af 1980’erne.

.

Ringhovednål med valknude, et symbol, som forbindes med Odinkult. Denne type blev fremstillet i Dublin omkring år 900. Fundet af den 150 mm lange ringhovednål på gravpladsen i Tjørnuvík i 1956 var et afgørende arkæologisk bevis på bosættelser i vikingetid.

.

Rekonstruktion af det arkæologisk udgravede langhus fra ca. år 900 på Toftanes i Leirvík. Foruden bygningerne blev der fundet tusindvis af genstande, der belyser dagligdagen i vikingetid. Nogle kan ses i udstillingen på Tjóðsavnið.

.

Inden Eiðisvatn blev opdæmmet i forbindelse med etableringen af et vandkraftværk, blev der på Argisbrekka fundet arkæologiske levn af et sæterbrug fra vikingetiden. Siden har en undersøgelse af sedimenter på bunden af Eiðisvatn dateret ankomsten af får og dermed mennesker til omkring år 500.

.

Arkæologiske og botaniske undersøgelser tyder på, at der har været bosættelser på Færøerne før den norrøne bosættelse, som kendes fra 800-tallet. De første spor af mennesker består af nogle forkullede bygkorn, fundet i to lommer af tørveaske under et langhus fra vikingetiden ved á Sondum i bygden SandurSandoy. Udgravningen blev foretaget i 2006, og kulstof 14-undersøgelser daterer kornene i den nedre lomme til perioden mellem 300- og 500-tallet og i den øvre lomme til perioden mellem 500- og 700-tallet.

I 2021 kunne der fremvises belæg for, at der har opholdt sig mennesker på Færøerne omkring 300 år før vikingernes ankomst. Resultaterne bygger på undersøgelsen af sedimenter, der gennem årtusinder har ophobet sig på bunden af søen Eiðisvatn på Eysturoy. Sedimenterne er undersøgt for fortids-DNA fra planter og dyr samt mikroskopiske rester af afføring fra bl.a. får. Ved hjælp af kulstof 14-dateringer og tefra-kronologi (datering ud fra kendte vulkanudbruds askelag) kan der påvises en ændring i vegetationen, der kan skyldes græssende får, omkring år 500.

Andre spor, som kan være forbundet til den tidlige bosættelse, er kultiverede arealer, der fremtræder som smalle agerstrimler, adskilt af lave, parallelle græsbevoksede volde af sten og jord. De findes på syd- og vestvendte skråninger, nogle gange i ret utilgængeligt terræn som fx i Akraberg og på Mykines. Her har botaniske undersøgelser og pollenanalyser bl.a. påvist korndyrkning i 600‑700-tallet.

Den irske munk og geograf Dicuil skrev i 825 værket De mensura orbis terrae (Om Jordens omfang). Dicuil, som arbejdede i det frankiske rige, beskrev ud fra en øjenvidneskildring fra en irsk landsmand en øgruppe i Nordatlanten, som passer med Færøerne. I henhold til ham havde disse øer været beboet af irske eneboere, men var nu forladt pga. norrøne sørøverangreb. Her skulle de have boet i ca. 100 år. Der er dog ikke fundet arkæologiske spor, der kan sættes i forbindelse med munkenes tilstedeværelse på øerne.

.

Videre læsning

Læs mere om historie på Færøerne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om historie

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig