Heimi í Húsi på Koltur med to beboelseshuse, udhuse og bådehus repræsenterer det færøske bondesamfund omkring 1870. Restaureringen blev påbegyndt i 1980’erne og færdiggjort i 2012 med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

.

Øen Koltur på 2,3 km² er på 17 merkur fæstejord og har ingen fastboende. Fårebesætningen er på 160 dyr. Siden 2015 har Koltur været en del af Tjóðsavnið (Nationalmuseet), der administrerer øen som et frilandsmuseum.

I 2013 overgik forvaltningen af øen Koltur til Tjóðsavnið, som aktivt arbejder med bevaring, forskning og formidling af de kultur- og naturhistoriske værdier på øen. Koltur er med sine 230 ha Færøernes mindste beboede ø; en beboelse, som kan spores tilbage til vikingetiden.

Heimi í Húsi, som er øens oprindelige býlingur (bydel), er med de restaurerede beboelseshuse, udhuse og bådehus et særdeles velbevaret eksempel på det gamle bondesamfund. Den nyere bydel Norðri í Gerði ligger nordligere på øen, hvor man også finder landtangen Gróthústangi, navngivet efter udhusene (gróthús), som blev brugt til opbevaring af brændselstørv og madvarer. I indmarken, der afgrænses af stengærder, findes de karakteristiske teigalendi (kornmarker), som i 1995 blev en del af en omfattende fredning af bygninger og kulturlandskab på Koltur.

Videre læsning

Læs mere om Øerne, byerne og bygderne

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig