Hov ved Hovsfjørður, som omtales i Færeyingasaga, er på 24 merkur, hvoraf 5 merkur og 8 gyllin er fæstejord, som er fordelt på tre fæstere, og 18 merkur og 8 gyllin er odelsjord. Bygden har 97 indbyggere. Fårebesætningen er på 970 dyr. Bygden har været en selvstændig kommune siden 1920. På skoleområdet, daginstitutionsområdet og ældreområdet samarbejder kommunen med de øvrige kommuner på Suðuroy.

I Færeyingasaga fortælles det, at høvdingen Havgrímur havde sin gård i Hof; Hov er den nordiske betegnelse for et offersted. Arkæologiske vidnesbyrd og stednavne som Ergidalur og Ergifossur tyder på, at her har været sæter i middelalderen, og udgravninger har påvist ærgi (sommerbopladser) i Ergidalur nær bygden.

Foruden fårehold og bådfiskeri har man i Hov gammel tradition for at holde mange gæs, og i indmarken kan man stadig se mange af de karakteristiske gåsehuse.

Hov fik sin første kirke efter Reformationen. Den nuværende kirke i bygden er den gamle Vágs Kirkja. Bygdens missionshus blev opført i 1964.

Bygden fik sin første skole i 1888. En ny blev bygget i 1982, men er siden blevet nedlagt og anvendes nu som aktivitetshus, og gymnasiet Miðnámsskúlin í Suðuroy anvender bl.a. bygningen til elever med særlige behov. Dertil kommer Heilsuskúli Føroya med social- og sundhedsfaglige uddannelser, som også har undervisning her.

Børn bosiddende i Hov går i skole i nabobygden Porkeri.

Den gamle vej over fjeldet til Ørðavík er usikker om vinteren, men til gengæld kan man se nogle enestående basaltformationer langs vejsiden. I 2007 åbnede tunnelen mellem Ørðavík og Hov.

Den første bådehavn blev anlagt 1935‑40 og bruges i dag mest af P/F Bakkafrost i forbindelse med lakseopdræt. Allerede i 1950’erne blev der gjort forsøg med fiskeopdræt, og man havde anlæg på land til yngel af både ørred og laks. P/F Bakkafrost overtog Faroe Farmings lakseopdræt i Hovsfjørður i 2016.

Den lokale kulturhistoriske og arkæologiske forening har taget initiativ til restaureringen af et fiskastykki (brolægning til tørring af klipfisk) og af en gammel købmandsbutik, der var i brug til 1984, og som nu er blevet til museet Savnið á Myrini. Museet har café og danner rammen om en række kulturelle aktiviteter, bl.a. en årlig vikingefestival og en dyrefestival. I 2016 besluttede man at bygge et vikingeskib, og man er også begyndt at bygge et langhus med smedje. I 2015 blev en sten rejst til minde om vikingetidshøvdingen Havgrímur.

Færøernes første uddannede arkitekt, Johan Hofgaard, er født i Hov.

Videre læsning

Læs mere om Suðuroy – Ø

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig