Moderne farvesætning af neyst (bådehuse) i bygden Sumba. Bådehusgavle er ofte blevet brugt som udtryk i nyere færøsk arkitektur.

.

Sumba har 252 indbyggere og er på 64 merkur. Heraf er 23 merkurfæstejord og 41 merkur odelsjord. Fæstejorden er fordelt mellem ni fæstere. Fårebesætningen er på 2.706 dyr.

Til Sumbiar Kommuna hører bygderne Sumba, Lopra, Akrar, Víkarbyrgi, Hamrabyrgi og Akraberg. Navnet Sumba har sin oprindelse i de norrøne ord suður, syd, og bær, indmark. Foruden fårehold og fiskeri har fuglefangst også haft stor betydning. Med sine 469 m er Beinisvørð Suðuroys højeste fuglebjerg.

I Sumba har der været kirke langt tilbage i tiden. Den nuværende er opført i 1877 i sten og beton.

Bygdens første skole er fra 1889. Den blev ombygget og udvidet i 1965 og igen i 2005. Børnene går her i de første syv år og fortsætter derefter i Vágs Skúli. Kommunen har siden 2005 haft sin egen dagplejeordning, mens man på skole-, daginstitutions- og ældreområdet samarbejder med de øvrige kommuner på Suðuroy.

Bygdens indbyggere har en ganske karakteristisk dialekt, og Sumba er kendt for sin balladetradition og traditionelle kædedans.

Der har været vej til Sumba i adskillige år, og i 1997 blev en tunnel indviet, hvilket har gjort trafikken til Sumba hurtigere og tryggere.

Digteren Poul F. Joensen er født i Sumba, men boede det meste af sit liv i Froðba.

Dans, kvad og fastelavn

Mænd fra Sumba danser sammen med enkelte gæstende dansere fra andre bygder på Geilarfløtti i Sumba 2. pinsedag d. 24 maj 1926.

.

Sumba er kendt for at have holdt fast ved sin danse- og balladetradition. I 1976 modtog bygdens danseforening prisen Europapreis für Volkskunst. Årets største begivenhed er den legendariske fastelavnsfejring, og bysbørn fra nær og fjern valfarter hertil for at slå katten af tønden og danse til den lyse morgen.

Balladesangeren og danseren Hans Meinhard Djurhuus forfattede også ballader, bl.a. Vigars Kvæði på 115 vers, da han var 17 år gammel. Balladen er stadig populær blandt færøske dansere.

Videre læsning

Læs mere om Suðuroy – Ø

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig