Lopra, som ligger i Lopransfjørður, er en udflytterbygd fra 1834 og har i dag 83 indbyggere. Her var en hvalstation, som var aktiv i perioden 1901‑53, hvor polarforskeren Ejnar Mikkelsen var bestyrer i perioden 1928‑30.

I Lopra er der virksomheder, som opsamler og aftapper kildevand, som siver ned i tunnelen til Sumba. Vandet sælges på flaske under navnene Kirvi og Aurora Water. Kirvi er navnet på et fjeld nær bygden, og det var erhvervsmanden Jákup Joensen, Jákup í Lopra, som tog initiativet til aftapningen.

Lopra og Akrar fik i 1957 den fælles skole á Leiti, som nu er nedlagt, og børnene går de første syv år i skole i Sumba. Skolen á Leiti havde også funktion som kirke, hvilket den stadig har.

Både vejen og tunnelen til Sumba starter i Lopra. Fra den bugtede vej er der udsigt ud over landskab og fuglefjeld. Fra Lopra er der kort afstand til Lopranseiðið på vestsiden, hvor den hollandske Ostindienfarer Westerbeek strandede og forliste i september 1742, og af mandskabet blev 81 reddet.

Videre læsning

Læs mere om Suðuroy – Ø

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig