En trådbane til transport af kul fra kulminerne i Rangabotnur blev anlagt i 1934. Her ses den ved endestationen ved havneområdet ved Drelnes, hvorfra kullet kunne transporteres videre ad søvejen. Foto fra 1938-40.

.

Trongisvágur er på 24 merkur og 3 gyllin. Heraf er 9 gyllin og 15 skinn fæstejord, som er fæstet af en enkelt fæster, og 23 merkur, 9 gyllin og 15 skinn er odelsjord. Bygden har 526 indbyggere. Fårebesætningen er på 1.130 dyr.

Bygden har tre býlingar: í Húsgarði, í Syðrutoftum og í Svalbarði. Der lå et bønhus med kirkegård ved Húsgarður i katolsk tid.

I Rangabotnur er der kulforekomster, og tidligere stod forskellige udenlandske interessenter for kuldriften. Den blev dog først sammenhængende fra 1933, da det dansk-færøske selskab P/F Føroya Kol overtog driften. Fra minerne anlagdes en trådbane, i første omgang til Trongisvágur i 1934, hvor der nu er anlagt plantager, og i 1938 til det nye havneanlæg på Drelnes i Ørðavíkarlíð.

Plantagen i Trongisvágsdalur blev anlagt i 1920’erne. Siden er flere kommet til i kommunen. En ny, stor kommunal skole blev opført i Trongisvági i 1981 samt idrætshal i 1982 og fodboldstadionet Stadion við Stórá i 2012. Her er også en integreret daginstitution. Siden 1990 har brugsforeningen Føroya Keypsamtøka (FK) haft til huse i egne, nyopførte lokaler. Suðuroys Rúsdrekkasøla Landsins har siden 2021 haft sit udsalg af alkoholiske varer i bygden.

En særlig tradition i Trongisvágur er den årlige klapjagt på harer.

Videre læsning

Læs mere om Suðuroy – Ø

Læs også om

Læs videre om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig