Søldarfjørður, nævnt i Hundabrævið, har 374 indbyggere og er en gammel marketalsbygd på 12 merkur fæstejord fordelt ligeligt på to fæstere. Der er ingen odelsjord i bygden. Fårebesætningen er på 220 dyr.

Brødremenigheden har forsamlingshuset Elim, og Indre Mission har ligeledes et forsamlingshus i bygden. Bygdens første skole blev opført i 1892, og en ny blev bygget i 1956, tegnet og bygget af Niels Pauli Hansen. Denne skole er siden blevet om- og udbygget med bl.a. et svømmebassin.

Under 2. Verdenskrig byggede det britiske militær et oliedepot med flere olietanke i Søldarfjørður. Grundareal og depot blev efter krigen købt af de færøske myndigheder, og kort efter plantede man træer i området, som i dag udgør en plantage med legeplads. Havnen er blevet udbygget og er stadig under udbygning.

En stor del af besætningen på fiskekutteren Imanuel, der forliste ved Island i 1932, var fra Søldarfjørður. En mindesten for dem blev rejst i bygden i 1983.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig