Bydelen við Sjógv i Strendur med Kirkjan við Sjógv og kirkegården ligger i dag med sin lille bådehavn som en enklave mellem den gamle bygdevej og en nyanlagt kørevej langs strandkanten.

.

Kommunernes indbyggertal pr. 1. januar 2022.

.

Strendur har 923 indbyggere og er på 40 merkur og 2 gyllin. 19 merkur og 14 gyllin er fæstejord fordelt på fire fæstere, og 20 merkur og 4 gyllin er odelsjord. Fårebesætningen er på 400 dyr.

Strendur omfatter de fire býlingar Við Sjógv, í Selvendi, á Heyggi og Gerðar. Navnet Strendur er som fællesbetegnelse brugt for første gang i 1732 og bliver i kirkebøgerne ikke almindeligt før perioden 1833‑54. I Hundebrevet omtales stedet som Raktangi, hvilket også er navnet på den sydligste tange ved indsejlingen til Skálafjørður.

Langs fjorden er der flere mindre havne- og bådeanlæg. Ved Hulkur i den nordlige ende af bygden findes et større kajanlæg med bl.a. fiskerivirksomheden Vaðhorn. Af andre virksomheder i bygden kan nævnes Snældan, der forarbejder færøsk uld til forskellige strikvarer.

Ved í Selvindi kommer den vejtunnel op, som forbinder bygden med Runavík på den anden side af fjorden samt med Tórshavn. Tunnelen har forkortet vejen til Tórshavn fra 75 km til 14 km.

Kirken við Sjógv er opført i 1834 og er en traditionel trækirke med græstørvstag. Den er bygget af David Petersen fra Kollafjørður. Altertavlen, Jesus i Getsemane Have, er en kopi af Carl Blochs værk af samme navn, malet af Anna Wesenberg.

Strendur fik sin første skole i 1887. En ny skole blev opført i 1969 og udvidet i hhv. 1984 og 2011; den har nu svømmehal og er kommunens centralskole.

Indre Mission har haft stor betydning i bygden. Det første missionshus blev opført i 1936, og i 2018 blev et nyt og større missionshus taget i brug. Stranda Blákrossfelag, som er en del af den kristne hjælpeorganisation Blå Kors, er meget aktiv og arrangerer en årlig Blå Kors-fest.

Der har siden 2006 været en integreret daginstitution i bygden, og i 2008 blev den udvidet med fritidsskole. Et forsamlings- eller bygdehus opført i 1979 blev i 1996 overtaget af kommunen og er i dag ramme omkring flere sociale og kulturelle aktiviteter som dans, musik, korsang og kristelige møder. Orkesteret Tónlist satte i 1981 færøsk salgsrekord, 6.000 eksemplarer, med kassettebåndet Har bylgjan leikar.

Bygdens pensionistforening blev stiftet i 1996 og har egne lokaler ved havnen med mange aktiviteter. Museumsforeningen Sjóvar Fornminnafelag, som blev stiftet i 2009, ejer fire gamle huse i havneområdet á Høvdanum. Foreningen har desuden overtaget Turkihúsið, et fisketørringshus fra 1950, der i dag fungerer som lokalmuseum.

Idrætsforeningen Stranda Ítróttarfelag (StÍF, stiftet i 1942) er særligt aktiv inden for håndbold. Ungdoms- og idrætsklubben Strálan, stiftet i 1989, er mest aktiv inden for roning; dertil kommer en judoforening stiftet i 2011.

I 1976 blev der på Raktangi rejst et mindesmærke over de af kommunens indbyggere, som er omkommet på havet. Deres navne er indgraveret i stenen, og d. 1. november hvert år afholdes en mindestund. Udflytterbygden Innan Glyvur mellem Strendur og Skála blev grundlagt i 1884. Her blev sognets nye præstegård bygget i 1971.

Militære anlæg under 2. Verdenskrig

Under 2. Verdenskrig havde Strendur, som ligger ved indgangen til Skálafjørður, stor strategisk betydning både for skibstrafikken og for beskyttelsen af de vigtige oliebeholdninger ved Søldarfjørður. Briterne opførte en militærlejr med kanoner og andet skyts i området úti á Bergi, hvor de udstationerede ca. 100 soldater, samt et mindre militært anlæg med kanoner og skyts i Innan Glyvur, hvor der også var opført barakker til soldater. Der er stadig tydelige spor efter de militære anlæg.

Kort over sysler og kommuner.
Kort over sysler og kommuner.
Af .

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig