En motorbåd er kommet til Hellurnar med saltet torsk fra Fuglafjørður, som afskibes for her at blive vasket og tørret til klipfisk, der siden afhentes igen. Sildegarnene i forgrunden viser, at man også drev sildefiskeri med garn i farvandet ud for bygden. Foto fra ca. 1930.

.

Udflytterbygden Hellurnar, som i dag har 12 indbyggere, blev grundlagt i 1849 ved fjorden Oyndarfjørður, hvor der var opdyrkningsmuligheder og kort afstand til de nordlige fiskefelter. Her findes spor efter tidlig beboelse, hvilket stednavnet Havnarbøur også tyder på. Tidligere havde fårehyrderne et hus på stedet, Topphús, hvor de kunne overnatte.

I 1907 oprettede købmanden S.P. Petersen fra Fuglafjørður en handelsfilial, og for at skabe lokale arbejdspladser lod han saltet torsk transportere til bygden for at få den soltørret til klipfisk.

I mange år foregik skoleundervisningen i private stuer seks gange om året, men i 1923 blev der bygget en skole, hvor en vandrelærer underviste hver anden uge. Skolen er siden blevet nedlagt og er nu indrettet til bønhus, der fungerer både som bygdens kirke og forsamlingshus.

I fjorden Oyndarfjørður udenfor bygden har Marine Harvest lakseopdræt.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig