Skibsværftet i Skála begyndte sin virksomhed i 1904. Siden er det blevet udvidet og ombygget, og det har haft flere ejere. Værftet har Færøernes eneste tørdok og ejes i dag af koncernen MEST, der også har skibsværfterne i Tórshavn og Vestmanna.

.

Kommunernes indbyggertal pr. 1. januar 2022.

.

Skáli, omtalt i Hundabrævið, har 739 indbyggere og er på 40 merkur fordelt på 27 merkur og 15 gyllin odelsjord og 12 merkur og 1 gyllin fæstejord. Fæstejorden er fordelt på tre fæstere. Fårebesætningen er på 1.022 dyr. Den strækker sig fra Innan Glyvur til bunden af Skálafjørður, hvor den grænser op til Funningur, Elduvík og Syðrugøta.

De højeste fjelde i bygden er Halgafelstindur på 758 m og Reyðafelstindur 766 m. Den markante top på Reyðafelstindur er en udløber af den såkaldte Eysturoy-sill.

En af de vigtigste arbejdspladser i Skáli er skibsværftet. Dets historie går tilbage til 1901, hvor to redere fra Tórshavn, Jens í Dali og Søren Müller, købte en gammel ophalingsbedding i England, som blev taget i brug i 1904 under navnet Kongshavn Skibsværft. Værftet blev i 1941 overtaget af A/S J.F. Kjølbro i Klaksvík, som igennem mange år også havde flere virksomheder inden for fiskeri og fiskeindustri i bygden. I 1997 blev værftet købt af Tórshavnar Skipasmiðja, og det er i dag en del af MEST, som både har værfter i Tórshavn og Vestmanna.

En anden stor virksomhed er ELService P/F, som blev oprettet i 1988 i J.F. Kjølbros gamle fisketørringshus. Med sine omkring 30 ansatte arbejder virksomheden fortrinsvis med elektricitet ombord på skibe og i tunneler.

Bygden har både en dagligvarebutik og et bageri, Bakaríðið á Skála, der også leverer varer til andre bygder.

Indtil 1940 benyttede indbyggerne i Skáli kirken við Sjógv i Strendur. Herefter fik bygden sin egen kirke tegnet af H.C.W. Tórgarð og opført af beton med eternittag; den er senere blevet restaureret. Et menighedshus blev opført i 1960. Baptisternes sal Neria er fra 1979.

I 1965 blev der bygget en skole tegnet af Lamhauge & Waagstein, mens en ny bygning blev taget i brug i 1990. Skála Skúli har undervisning fra 1. til 7. klasse, hvorefter eleverne fortsætter på centralskolen við Løkin i Runavík. Barnahúsið Sillan er en integreret institution. Eldrasambýlið á Skála er et aflastningshjem for demente, som er en del af det kommunale samarbejde omkring ældreomsorg ved Skálafjørður.

En fodboldklub blev oprettet i 1965, og bygden har desuden en forening for rosport. Der er fodboldbane og idrætshal med en forsamlingssal. I 2013 oprettedes foreningen Fornminnisfelag fyri Skála og Skálafjørð, som driver et lokalmuseum.

Kort over sysler og kommuner.
Kort over sysler og kommuner.
Af .

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig