Kort over sysler og kommuner.
Kort over sysler og kommuner.
Af .

Kommunernes indbyggertal pr. 1. januar 2022.

.

Toftir har 900 indbyggere og er på 20 merkur, hvoraf de 16 er fæstejord fordelt på syv fæstere. Der er 4 merkur odelsjord. Fårebesætningen er på 633 dyr.

Navnet Toftir, ruiner, kunne tyde på, at bygden har vært uddød og siden er blevet befolket igen. Tofte kan også have betydningen »særskilt jordstykke nær gården«. Stednavne som Krossbakki, korsbakken, stammer fra katolsk tid.

Fra at være to gårde i 1584 voksede bygden fra sidste halvdel af 1800-tallet, i takt med at større dele af udmarken blev opdyrket til traðir (trøer), samtidig med at også udflytterbygderne Saltnes, Rituvík og Æðuvík blev grundlagt.

Efter frihandelen fik fiskeri og produktion af klipfisk stor betydning her som andre steder på Færøerne, og der blev oprettet handler og virksomheder. Indtil midten af 1900-tallet var handels- og rederivirksomheden D.P. Højgaards Eftf. en af landets førende virksomheder.

I 1968 blev fiskefiletfabrikken Nykur etableret i havneområdet, og den var frem til begyndelsen af 1990’erne bygdens vigtigste arbejdsplads. Havneanlægget er blevet udbygget ad flere omgange og har givet plads til flere virksomheder med fiskeri og søfart, bl.a. M.J. Saltsøla, som sælger salt til skibe og virksomheder. Her er også hovedsædet for Fiskamarknaður Føroya (Færøernes Fiskeauktion), som blev etableret i 1993.

Toftir fik sin første skole i 1895. Den nuværende skole er tegnet af Niels Pauli Hansen og åbnede i 1958. Den er siden blevet ombygget og renoveret, senest i 2008, og har undervisning fra 1. til 10. klasse.

Kommunens nye kirke, Fríðrikskirkjan, blev taget i brug i 1994. Både bygning og inventar er tegnet af Høgni Larsen. Indre Mission har missionshuset Tabor, og brødremenigheden har forsamlingshuset Nebo. Alderdoms- og plejehjemmet Eldrasambýlið Vesturskin åbnede i 2004 og er en del af det kommunale samarbejde organiseret i fællesinstitutionen Roðin. Hjemmet har 16 pladser.

Bygdens sportsanlæg på Svangaskarð, som er et kombineret atletik og fodboldanlæg, stod færdigt i 1992 og fungerede de første år som hjemmebane for det færøske fodboldlandshold. Anlægget er i dag trænings- og kursuscenter for det færøske fodboldforbund samt hjemmebane for den lokale fodboldklub. I området findes både børnehave og vuggestue.

Videre læsning

Læs mere om Eysturoy – Ø

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Øerne, byerne og bygderne

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig